fredag 27 november 2009

Lilla Jul!

Vill bara önska er alla en riktigt glad Lilla Jul!

Då dricker vi glögg med russin och mandel.

Känner ni vad det doftar gott...

Jag har redan tänt mitt 1:a advent ljus, njuter av glögg och väntar in Lilla Jul, det är då dom börjar tassa runt knutarna...små tomtenissar alltså...

tisdag 24 november 2009

Linnepåsar

Jag köpte för ganska länge sen färdigt preparerat tyg, för att överföra bilder på genom att köra tyget genom en printer. Det här har jag ju dragit mig för att göra, för tänk om det trasslar in sig, hur i hela friden skulle jag förklara för min man att det finns TYG ini printern?!! Jag var bara tvungen att försöka och se vad som skulle hända, var noga med att inga lösa trådar hängde runt som kunde fastna fast, scanna över bilder så jag fick fyra bilder på arket, höll andan och tryckte på OK...det fungerade utan problem!


Jag sydde fast en gammal virkad spets runt bilden, gömde skarvet med en rosett av ett linsnöre ( jag som har så få band i mina lådor...) och en knapp.

Den bredare påsen i naturlinne blev lite misslyckad, jag sydde fast bilden för lång ner i kanten, men det går bra att ha tex. tyg el. mönster i den. Den virkade kaffekoppen, med dom gamla yllegarnen och silkestrådrullarna i, har jag fått i julklapp för många år sen av vår dotter. Jag kan ju berätta att hon inte har virkad den själv.

Jag vill bara visa lite gamla lådor och ett måttband av papper, några små skatter som jag hade tur att få köpa...

Jag har använt "Printed Treasures by Milliken, Sew-On Inkjet Fabric Sheets" att föra över bilderna på. Det finns också "Iron-On Transfer Paper" som fungerar bra, men jag själv tycker inte så vidare om den "plastiga" ytan som blir på bilderna, men det är en smaksak som allt annat.
Här har vi grått och regnit väder, ni får ursäkta att bilderna blev lite mörka, men ljuset räcker inte till, kan det bli mörkare än det är nu om dagarna?, var är snön som ska lysa opp marken?, hoppas att det inte regnar i allafall till helgen när vi har "Lilla Jul". Ni ska ha en fortsatt bra vecka!

söndag 22 november 2009

Flitiga fingrar, del 2

Så har "Flitiga fingrar" varit i farten igen i Petalax. Den här gången blev det många tomtar, änglar, lamm och en blomma. Kursen är slut, men deltagarna har utställning i ett visst bankfönster i Petalax från måndag 23 nov.- 14 dec. Tyvärr kan jag inte vara med och hjälpa till att ordna med utställningen, men det klarar dessa kreativa kvinnor av själva! Här kommer bilder av olika "Tildor" som blev sydda. Några är färdiga och några är "på gång".

Vi kommer tillbaka i mars, jag ser framemot att träffa er igen, gamla som nya deltagare!

söndag 15 november 2009

Band

Kan man ha för många band? Frågar ni mig, får ni till svar ett tveklöst NEJ! Man kan aldrig ha för många band och spetsar i sina lådor och skåp. Det är alltid bra att ha några att välja på när man börjar sy, för oftast har jag alltid fel färg och mönster på mina band när jag ska ha dom, precis som det är med tyg, ganska konstigt att det är så, med tanke på vad jag egentligen har i mina lådor...

...det här är bara en liten del av dom "några få" band som jag har...

Den här fina trälådan med rullarna köpte jag från en affär där dom säljer band och kaniner av ett visst danskt designmärke...Den fina handsmidda saxen är en present av en speciell vän till mig, så den saxen betyder mycket för mig.

Band och spets på hjärtan är aldrig fel, eller vad tycker ni?

Den gamla Singer symaskinen, från 1929, har min mans farmor sytt på, och den fungerar ännu! Köpebrevet och olika tillbehör finns bevarade i lådan under symaskinen.

Snart är det Jul, bara några veckor kvar, och dom här banden ska jag väl få användning för innan dess.

Jag var till handarbetsmässan i Tammerfors på fredagen och köpte några...just det...BAND...och lite tyg som jag absolut inte kunde vara utan, för jag har ju alltid fel färg och mönster på allt jag har i mina lådor när jag ska börja sy nåt nytt...

söndag 8 november 2009

Tomtekanin

Det känns som att jag bara står på samma ställe medan tiden rusar iväg! Jag orkar inte göra så mycket heller efter tunga arbetspass, så jag har suttit mest i soffhörnet och Nasse i det andra och bara varit allmänt lat på kvällarna...Jag sydde en "tomtekanin" för nån vecka sen som jag tänkte visa åt er.

Kaninen är ur boken "Påsk med Tildas vänner", skjortan är av samma mönster som häxan har på sig i samma bok. Luvan, som den uppförstorade tomten har som jag sydde tidigare i höst, passar perfekt på kaninens huvud. I stället för ett hjärta under armen blev det en gås!

Den lilla matstolen är som gjord för kaninen...


Tomtemössen är sydda från boken "Jul med Tildas vänner".



Här har vi grått och mulet väder, all snö som kom igårnatt håller på att smälta bort. Nu ska jag börja steka sik- och gösfileer som far i huset har fiskat igår, det gäller att själv se till så han får mat på bordet när det är Fars Dag idag!