tisdag 28 september 2010

Tomtar & Vernissage

Två par tomtar har jag sytt den senaste tiden. Det är bara tre månader till jul, och jag lovar er, dom månaderna går snabbt! Jag har många idéer som jag ska försöka förverkliga under den tiden, dessutom har jag två kurser som jag ska hålla och delta på en kvinnokväll, men jag tycker det ska bara bli roligt och tar ingen stress av det, då måste man säga nej om det inte känns bra.

Dom här tomtarna har fått ny ägare i kväll.

Dom ser alltid så förvånade ut när dom har händerna framför munnen.

Fransade kanter på halsduken och ett hjärta i fickan. De som ville ha dessa tomtar ville ha dom i beige färger, inte så traditionellt "juliga" i helrött och jag hörde nånstans att årets jul ska bli i bruna nyanser, får se hur det blir...

Jaha, här är det en till som ser förvånad ut när en massa tomtar stör hans sömn...

Så här blev mitt "photofabric"-tryck, en fodrad linnepåse med spets runtom. Det är bara att ta bort blommorna och ha den sen som ljuslykta!

Jag har varit på Vernissage! Första gången i mitt liv faktiskt. Det var massor med folk, en kvinnlig solist och en del av en manskör som sjöng. Damen sjöng och spelade bra, men jag måste ju bara få säga att manskören sjöng rakt in i mitt hjärta! Jag är inte den som skulle välja att lyssna på körsång i första taget, men jag blev alldeles tagen av denna skönsång, riktigt vackert. Det här säger jag inte bara för att en av konstnärerna sjöng med i kören utan för att dom sjöng otroligt bra!!
Jag vill "puffa" för denna konstutställning som pågår i Korsholms Kulturhus, Skolvägen 1, Korsholm ( Smedsby bibliotek) 28.9.2010-22.10.2010. Det är G. & O. Alanko som ställer ut, så har ni vägarna förbi ska ni gå in och titta.
Påsen med ljung hade jag med åt dem som tack för inbjudan och jag är jätteglad att jag blev bjuden!
Ni ska ha det så bra resten av veckan!

torsdag 23 september 2010

Vitt & Lila

Vädret kan inte bestämma sig hur det ska vara här där jag bor. Ena dagen ösregn, andra dagen strålande sol, sen lite dimma och dis kryddat med hård vind, en riktig höstvädersoppa!
Vi har ett plommonträd som dignar av frukt och av vissa skäl kan man inte äta hur mycket som helst av dessa goda, lila små frukter...Jag har gjort nångång mos på plommon men inte i år. Äppelmos gör jag varje år, det har strykande åtgång på rostat br
öd i vårt hus.

Dom är söta och goda våra plommon, fast dom inte blir så stora.

Hösthortensian är så vacker med sina stora vita blomklasar, några regndroppar finns kvar på blommorna...

Nasse har fått en "ny" filt att ligga på och han vet ju var det är bäst att vara en regnig, blåsig höstdag!

Jag ska inte ligga hela dagen på soffan som vissa andra gör här hemma, jag ska kopiera bilder på tyg istället. I går hittade jag äntligen "Photofabric" , det har varit omöjligt att få tag på här i Vasatrakten tidigare, bara via nätet. Jag har "iron-on transfer paper" som jag köpt på hobbyaffär tidigare, men det blir en plastig hinna på bilden med det, "Photofabric" är bäst, tycker jag! Jag köpte det här och hon har tre olika" bomullspapper" och ett i silke ("Nette Cecilia",du får rätta mig om jag skriver fel) Nu har jag inte tid att sitta här längre, ska städa lite och sånt som man "måste göra" först, sen har jag bättre samvete att sätta mig ner och göra sånt som är roligt och som jag mår bra av!

måndag 20 september 2010

Kurs i Jakobstad

Nu är en händelserik helg över. Jag har haft en Tilda-kurs i Jakobstad med intressanta och trevliga kvinnor, förstår inte varför jag var nervös för att fara dit, jag kände ju sex av dom från en tidigare kurs. Jag är ju en sån person som oroar mig i onödan...Tyvärr är det förkylningstider så en av dem var bara en stund på lördagen och två kunde inte komma på söndag när dom blev sjuka, men resten av gruppen var väldigt kreativa och sydde för "fulla muggar". Här ser ni resultatet.

Hennes kanin blev inte färdig på kursen när hon blev sjuk, men skulle sy den klar hemma med blommig klänning och gröna byxor.

Hon blev också sjuk som sydde en gris, men den blir klar hemma.

När jag håller en kurs vill jag att deltagarna ska själva få bestämma vad dom vill sy. Några har färdiga paket med sig, nån syr av tyger som betyder något för dem, tex. mormors klänning, andra köper nya tyger. Allt detta gör att varje "Tilda" blir personlig och det är just det som är meningen. Jag vill med varje kurs förmedla inspiration till deltagarna, ge tips och råd och hjälpa till så mycket jag kan, och en viktig sak: träffa andra likasinnade! Tack alla ni trevliga och syglada kvinnor som var med på kursen!

onsdag 15 september 2010

Nalle

Först vill jag tacka alla för kommentarerna jag har fått om min "Autumn Angel" i förra inlägget!! Här börjar nerverna göra sig påmind lite inför helgen, ska ha en kurs i Jakobstad och det är ju alltid lite "pirrigt" med kurs, speciellt när det är jag själv som ska hålla den. Jag har gjort en nalle, min första faktiskt.

Jag har förstorat upp mönster 142% ( det är den procenten som finns på vår printer ) så den är 44 cm, beroende på var man fäster benen.

Den är sydd i linnetyg och mönstret finns i boken " Tildas Hus ". Där finns också mönster på blus och byxor till nallen, men jag sydde min utan kläder, ville ha den som den är med bara en spetsrosett runt halsen.

Armar och ben är fastsatta med knappar så dom blir rörliga. Gäller bara att hålla tungan rätt i munnen för att få fast knapparna rätt så benen och armar inte blir i olika höjd. Har man en lång "docknål" så går det bra.

Här ser ni hur jag har sytt markeringen för "tårna" på tassarna, det går att lämna bort om man vill.

Nu måste jag packa ner min nalle och några andra Tildamodeller, sygrejor, papper, böcker, kontrollera min lista så jag har allt med mig, plocka upp igen bara för att se om allt är med, kaffe ( om nån av er ska inkommande helg på Tildakurs i J:stad så bjuder jag på kaffe och té ) ...

Ni ska ha en fortsatt bra vecka och en trevlig helg! Jag återkommer med bilder i nästa vecka hur jag har haft det där uppe i norr...

torsdag 2 september 2010

Autumn Angel

Nu vill jag visa vad som fanns i paketet som jag fick i förrgår, en alldeles ny Tilda- materialsats! Vad som är bra med dom är, att där finns allt vad man behöver för att sy just den figuren man har köpt. Den innehåller mönster, tyg, tråd, knappar osv. , allt utom vadd. Så här blev min nya Autumn Angel.

Den har en kappa som går att ta av, det är nytt, för alla andra figurer jag har sytt har kläderna varit fastsydda på kroppen eller monterade så att de inte går att ta av. Vingarna kan man också ta av.

Mössan är klippt på ett väldigt speciellt sätt, trodde inte att det skulle bli en mössa av den lilla mönsterdelen. Kappan är också sydd på ett ovanligt sätt, med sömmen ovanpå ämen istället för under.

Visst är dom nya tygerna fina? Färger som påminner om hallon och ljung, ljust pasellgrönt och svagt rosa.

Här ser man hur klänningen ser ut i sitt vackra tyg. Jag hade lite otur med det ljusrosa tyget som är på vingarna, det var några svarta sträck på det, men som tur var var dom längsmed tyget och inte tvärsöver, så jag fick klippt vingarna utan att få strecken på dom. Det är sånt som händer när materialsatserna blir packade.

Vingarna går som sagt att ta bort om man inte vill att det ska vara en ängel. Akvarellkortet tycker jag mycket om, en ängel som man ser bakifrån och det får mig att börja fantisera hur hon egentligen ser ut...Hon som målar dessa änglar har gjort tavlor också av änglarna, en fin present till en nyfödd eller som dopgåva kanske, eller bara en fin tavla att ha på väggen!

Några av dom nya tygerna i serien Autumngarden och Wintergarden av Tone Finnanger.

Om ni orkat med så här långt, vill jag önska er ett riktigt bra vackoslut! Här ska det bli dåligt väder hörde jag, nåja, jag arbetar hela helgen...
P.S. Om Pia P. läser detta så finns inte snögubbarna i nån bok utan det är i en äldre materialsats som dom finns.