torsdag 30 december 2010

GOTT NYTT ÅR!

Ger ni Nyårslöften? Inte jag..heller. Vill man ändra på något i sitt liv ska man göra det den stunden man är motiverad till det och att det känns rätt just då, så därför koncentrerar jag mig på god mat och dryck och ger inga löften just på nyårsafton...men man behöver ju inte säga högt sina löften så någon hör, man kan ju hålla dom för sig själva...om man nu nödvändigtvis VILL ge ett löfte i morgonkväll...Men nu så sopar vi ut det gamla året och tar in ett nytt år, med eller utan löften!

Jag önskar er alla ett GOTT NYTT ÅR!

onsdag 22 december 2010

GOD JUL!

Här har vi -25 grader, granen är klädd och skinkan är klar. Julklapparna är inslagna och vi ska fira julafton redan i morgonkväll, det är inte bara jultomten som arbetar på julafton...

Jag önskar er alla en riktigt, riktigt GOD JUL!

fredag 17 december 2010

Spår i snön

Jag trodde länge på tomten, jag gick i skolan och kunde inte förstå när mina kamrater sa att det är nån som klär ut sig! När jag till sist kom underfund med att det var sant blev jag så oerhört besviken, för jag ville ju tro att det fanns en tomte. Jag tror jag hade ganska livlig fantasi som barn, för visst såg jag väl nån mystisk figur som tittade fram bakom ett träd eller sten när jag var ute i skogen och skidade...för att inte tala om alla "Öjbergstroll" som jag har sett...

När jag var liten hade jultomten ingen röd dräkt med vita kanter, utan en gammal rock och en lika gammal mössa, stora stövlar och ...du milde tid så han såg ut i ansiktet...det var långt ifrån dagens snälla masker som tomten har.

Det är ju inte så konstigt att man blev mer eller mindre skräckslagen när man hörde hur han stampade av sig snön i farstun, bultade på dörren...och där stod HAN...jisses så hjärtat bankade!!

En jul glömmer jag aldrig, jag fick en gul dockvagn och en stor docka som låg i vagnen! Hur kunde tomten veta vad jag innerst inne önskade mig och som jag trodde att jag aldrig skulle få?! Min mamma hade skickat efter vagn och docka med en bekant som bodde i Sverige och kom hem på besök över jul, jag har kvar allt uppe på vinden.

Nu när vi går mot den mörkaste dagen på året och det är bara en vecka kvar till julafton så kommer dom, ja ni vet, dom små tomtenissarna som kikar in genom fönstret och ser om det finns några snälla människor! Ni tror väl inte att dom bara tittar på små barn om dom håller sig i skinnet, dom slänger säkert ett öga på nån gammal tant som sitter vid symaskinen och syr också.

Har ni inte sett spår i snön? Jag har sett spår av dom idag...fast jag måste ju medge att det liknar mera tomteNasse spår än tomtenisse spår i snön! Jag vet en som kan berätta om tomtar och troll och andra väsen och som kan måla dom precis som dom ser ut, jag vet för jag har ju sett dom, alla tomtar och troll i skogen...
Ha en bra 4:e Adventshelg, och se dig omkring, man vet inte vem som står bakom hörnet och kikar på dig!

söndag 12 december 2010

3:e Advent

Bland alla julpynt som finns i affärerna är det sällan man ser en stjärngosse bland alla tomtar och änglar. Jag har julpynt så det räcker och blir över men kunde inte motstå denna lilla stjärngosse som håller ett hjärta i sina händer.

Hyacinten lutar kraftigt åt ena sidan och gossen åt det andra så dom får stötta varandra...

Jag kunde heller inte motstå denna underbara muffinsbakande fågel med pärlhalsband och ett par ordentliga skor på fötterna.

Min hyacint har sträckt på sig dom senaste dagarna så nu står den rakt, den kommer att hinna vissna till jul men det kommer nya julblommor på bordet närmare jul. Såg på TV igår att dom är besprutade med gift så dom inte ska växa för mycket...och sånt köper man, och medvetet försöker döva sitt samvete med att intala sig själv med att: "tänk va mycke besprutad mat man stoppar i sig sen..."

3:e Advent och tredje ljuset brinner i adventsljusstaken, jag har fått tag i tiden och hinner med det jag ska, ingen stress, ännu...Jag började städa upp i en låda i mitt syrum och hittade en del saker som jag inte visste att jag hade, så nu ska jag göra en sak klar och med den så tror jag att jag kan göra nån glad i nästa vecka. Ha en skön söndag och en bra början på den nya veckan, det vill jag önska alla som tittar in till mig!

onsdag 8 december 2010

Tre+ Två

Jag har stängt min tomteverkstad för i år...tror jag. Det är ju ännu två veckor kvar till jul så man vet aldrig om det kan dyka upp nån tomte i sista sekunden...Det har blivit ytterligare tre st. "Santa" och två st. julänglar som har fått nya ägare i förra veckan.

Som jag har skrivit tidigare så gör jag inte två likadana utan försöker med tyg, band och knappar göra alla mina "Tildor" olika.

Julänglarna fick lite bråttom att stå modell, så därför blev bilden lite mörk. Här är det bara rosorna och kjolen som är olika.

Jag har ett mörkare ylletyg till jackorna som passade bättre ihop med färgen på det randiga förklädet, kjolarna är av ett lappteknikstyg, så jag har inget speciellt "Tildatyg" på dessa änglar. Vingarna har jag dubbelt vadd i. När jag stryker vingarna håller jag strykjärnet på en liten stund och då smälter vadden så den blir tunnare och styvare, då får man en bra hållning på vingarna och dom blir inte så "sladdriga".


Rosetter...som alltid...

Här har vi en riktigt vacker vinterdag, -7 grader och solen tittar fram över trädtopparna. Nu ska jag ta mig en promenad medan solen ännu är framme, kanske jag kommer på vad jag ska köpa för julklappar under tiden jag går. Jag har nästan alla klappar klara, men det är alltid svårast att hitta på nåt åt den som jag delar hus och hem med...

söndag 5 december 2010

2:a Advent

Tänkte bara önska er en skön söndag!
I morgon firar vi Finlands självständighetsdag 6:e december, då blir det bal på slottet. Jag arbetar kväll då så jag har svårt att delta i festligheterna. Vi får vara tacksamma att vi kan leva fritt i ett demokratiskt eget land, och att vi har haft möjligheten att fortsätta bygga opp vårt land efter den generationen som var med och led under kriget och kämpade för överlevnad i efterkrigstiden. Vi har det bra här i Finland men det finns också många här som är utstötta i samhället och har det svårt i all vår välfärd, och där kan vi göra mycket och hjälpa till, om vi bara vill...
Nu tänder jag det andra ljuset i Advent.

onsdag 1 december 2010

Julängel

Nu när det är 1:a december så passar det ju bra att visa en trädgårdsängel som blev en julängel. Mönstret till ängeln finns i boken "Tildas Hus".

Jag tycker om dessa änglar där dom står med sin ros i handen, och nu blev det en julängel med sina röda och vita kläder.

Jag har sytt jackan av vanligt ylletyg. Tyvärr har Tildatyger gått upp i pris, speciellt ylletyget har blivit onödigt dyrt här i Finland, tycker jag.

Ängeln fick en rosa julros att hålla i handen, vet inte om det finns riktiga julrosor som är rosa, jag är ju inte så bra på det där med trädgård och blommor...

Jag måste bara ha rosetter nånstans på mina Tilda-änglar och är det en trädgårdsängel så sitter rosetterna oftast på skorna.

Ängeln finns inte längre här hos mig, men jag hade gärna behållit den, nåja, jag kan ju inte påstå att jag är helt utan änglar här hemma...
Nu får vi börja öppna luckorna i olika julkalendrar, jag och Herr Käranån kommer att med stor spänning följa med den här julkalendern i år!