tisdag 30 augusti 2011

Doktor

Jag har sytt en karl till! Den här gången blev det en läkare...bara det är en utmaning i sig själv. Visserligen har jag sett några stycken i mitt arbete, men att SY en är lite annorlunda.

Grundmönstret är "Trädgårdsängeln" ur boken "Tildas Hus". Vilken tur att läkaren är lång och smal så jag behövde inte göra några ändringar på mönstret.

Jag brukar ju hålla mig till originalmönstren då jag syr mina "Tildor" men här har jag frångått den principen. Jag har aldrig gjort glasögon och jag har aldrig sytt en mun på mina Tilda-dockor, men när jag en gång gjorde "allt" annorlunda så kunde han lika gärna få en mun också!

Han kommer säkert att bli en hel del fotograferad, den riktiga läkaren alltså, när han nu ska gå i pension.

Jag tycker han ser mera ut som en ny utexaminerad, ung läkare än en erfaren pensionerad doktor...eller så är han lik en förvirrad professor...

Nu ska den ner i en väska och iväg till beställaren, hoppas hon och läkaren blir nöjda och glada!
Ni ska alla ha en riktigt bra fortsättning på veckan. Jag kom in i verkligheten och vardagen i går, genom att börja arbeta, efter en skön semester! Jag har ännu inte riktigt förstått att vi går in i september och höst i övermorgon! Jag tycker ändå att hösten är bästa årstiden, jag mår som bäst då! Ha det så bra!

torsdag 25 augusti 2011

En Hel Dag ?

I början av veckan var jag på kryssning till Stockholm. I "paketet" ingick buss och båt, tur/retur och bussen var parkerade mitt i centrala stan under tiden vi shoppade loss...

Tur med vädret hade vi, mulet men inget regn fick vi över oss.

Hötorget med sitt enorma utbud på svamp, grönsaker, blommor m.m. Jag köpte många olika sorters i Hötorgshallen, det är en njutning att gå omkring där!

Gamla stan är ett "måste" att besöka när man nu en gång kommer sig till Stockholm! Dom smala kullerstensgatorna, dom små ( dyra ) butikerna är också en upplevelse i sig.

Att komma in i Storkyrkan är helt fantastiskt! Stilla och fridfullt och man blir lugn bara av att gå där och beundra all denna prakt och att få tända ett ljus för nära och kära som gått bort...

Några av dom nyaste Tilda-tygerna hann jag få med mig hem från Panduro Hobby och en del annat "smått & gott" fanns i väskan när jag kom hem.
Det är lite missvisande reklam när resebyrån skriver: " Hel dag i Stockholm " för det var långt ifrån det. När bussen äntligen kom in till stan hade vi bara FYRA TIMMAR !! på oss innan den måste köra ner till hamnen igen. Vi ( min dotter och jag) hade, som tur var, sett ut vilka butiker och ställen vi ville se innan vi for hemifrån, så vi dela på oss och mer eller mindre sprang runt på gatorna i stan. Vi träffades igen och fort iväg till Gamla Stan, svetten rann, lugna de ner oss i Storkyrkan, trängdes med massor av andra turister i Gamla stan, stressade iväg vidare och försökte hinna se så mycket som möjligt på alldeles för kort tid. Vi bestämde att nästa gång vi far till Stockholm tar vi ett "Hotellpaket" och DÅ ska vi vara en "Hel dag i Stockholm"!

lördag 20 augusti 2011

Ännu mera stjärnor

Mina stjärnor verkar aldrig ta slut, men jag lovar att inte visa mera bilder på olika stjärn-muggunderlägg efter detta inlägg.

Nu undrar säkert nån vad jag ska med alla mugg/glas underlägg till som jag syr, men de ska bli lotterivinster vid ett speciellt tillfälle nästa år.

Jag har ju aldrig tur i lotterier eller spel, men i sommar har jag faktiskt vunnit två gånger! Först var det "gäddboken" som jag vann i en fototävling och så har jag vunnit en "Tutto-Bag" från Lapp-Elisa. Jag hade inte en aning om vad en sån bag var för något...men man kan ha symaskinen i den och massor med annat sytillbehör när man t.ex. ska på kurs. Min var modell: small, men den är ändå jättestor tycker jag.

Den här färgkombinationen med rosarutigt och jeans tyg är min favorit bland vinsterna som jag sytt.

Jag har också sytt några i brun/vitrandigt med mörkbruna stjärnor, håller på med några i muffins och-tårttyger, men som sagt, nån måtta får det vara på att visa bilder på detta stjärnfall.

Vi har ännu en varm och solig dag här att njuta av. Sommaren är inte slut ännu, fast jag saftar svarta och -rödavinbär, håller på med en rotsaksgratäng, ska plocka in björnbär, sånt där man gör när den näst sista veckan av semestern börjar lida mot sitt slut.

Jag har varit oförskämt lat dom senaste tre veckorna och det känns bara bra! Nu först tycker jag att jag borde kanske göra nåt vettigt, som att plocka in vinbär och safta, jag är bara glad över att vi inte har flera än fyra bärbuskar för att plocka bär är inte precis min favorit sysselsättning.
Nu ska jag sätta in gratängen i ugnen och så ska vi grilla senare i kväll, tända lyktor och sitta ute och äta. Vad är väl bättre än en ljum augustikväll med god mat och kanske nåt annat i glasen än en vacker ros?! Ni ska alla ha en riktigt skönt veckoslut!

söndag 14 augusti 2011

Tillbaka hem

Så var vi tillbaka hem igen efter en otrolig resa till Lofoten i Norge. När man bor som jag i platta Österbotten och traktens högsta berg är drygt 50 m över havet så är det en enorm ofattbar kontrast att komma till Lofoten.

Den här stranden fanns nedanför vår stuga i Ramberg. Vit ren san
d, höga berg runtomkring och Atlanten utanför så långt vi kunde se, så vackert att man får tårar i ögonen...

Det är svårt att välja ut vilka foton jag vill visa, för jag tog ju några styck
en, men jag har försökt plocka ut lite av varje, bl.a. upplevde vi en fantastisk solnedgång.

Överallt i alla vikar fanns den vita sanden blandat med höga klippor. Vädret kunde växla väldigt snabbt inom några minuter. Jag hade packat ner långkalsonger "bara i fall att" och det var vi glada för! Här kom dom bra till användning under regn/
vindtäta byxor och jackor. Jag tänkte ta med mössor och vantar och dom hade vi också haft på oss om jag hade packat ner dem. Andra turister hade varit kloka nog att ta med dem, för det blåste riktigt kallt ibland och det kunde bara vara ca 6-7 grader varmt.

Längre ut än så här kommer man inte med bil på Lofoten, vid Å tar vägen slut. Det finns vandringsleder och folk tältade överallt här.

Det är alltid svårt att göra naturen rättvis med att ta bilder, man kan inte se hur höga bergen egentligen är här. Naturen och landskapet är så vackert så man glömm
er bort att andas...

Vi var ute hela dagarna, hade matsäck med oss, körde på smala vägar tills dom tog slut, stannade och gick längs med stränderna, klättrade bland klippor och lite i bergsluttningarna bland fåren, for tillbaka till stugan och kokade mat och ut igen en stund på kvällen. Lofoten ÄR fantastisk!

På tal om smala vägar...ungefär så här såg jag ut efter att ha kört bil, med ett krampaktigt grepp om ratten, framåtlutad och enligt mitt tycke, vrålkörde i 30-35 km/h, längs smala, smala, slingriga vägar med ibland 180 graders kurvor, på Lofoten i Norge. Jag körde så långt ut på vägrenen jag kunde, tvärstannade och blundade när jag fick möte av en lastbil eller buss...och jag vill dit igen!!

lördag 6 augusti 2011

Kniv

Jag har fått en kniv...en pytteliten kniv...en "tvåfingergrepps" kniv...en kniv att hänga runt halsen...

Det är så här att min man har skaffat sig en hobby, han gör knivar från början till slut. Det kan vara en jaktkniv, fiskekniv, "neckknife", två-eller trefingersgrepps kniv osv. Knivtillverkning är en hel vetenskap för sig när man börjar se vad han håller på med
.

Min kniv är ca 9 cm lång, 10 cm med fodral, den är bra att ha när man ska ta bort vissnade blommor i trädgården...jag har inte hunnit bli van vid att anv
ända en kniv, men jag tycker den är jättefin!

Han har köpt en hel kohud som han klipper ut fodralen i, syr ihop dem för hand, färgar och oljar dem och gör olika mönster i lädret. Här ser ni hur liten kniven är om man jämnför med hur stora körsbären är.

Skaftet ser ut som pärlemor, men det är akryl som han har slipat och sandpapprat och polerat med polerpasta...hur snyggt som helst!

Nu ska jag ta med mig min lilla kniv, packa ner en massa grejor och "Herr Käranån" i bilen och börja köra opp till Lofoten i morgon! Vi kommer tillbaka nästa lördag. Ha det så bra!

onsdag 3 augusti 2011

En av fyra

På min första semesterdag fick jag reda på att jag var en av fyra som vunnit en "fiskeritävling" i lokaltidningen! Semestern kunde inte börja bättre...Man fick skicka in en bild som relaterade till fiske och jag skickade in en bild som jag själv tycker väldigt mycket om.

Det är sällan det är så lugnt och vindstilla där vi brukar lägga ut nät, m
en den här sena sommarkvällen var det otroligt vackert. Det är roligt att nån annan tycker om bilden så mycket att jag blev en av vinnarna!!

Som pris fick vi en kokbok med 100 gäddrecept, skriven av Kenneth Oker-Blom ( ISBN 978-952-9812-11-0 )

Det kom ett fiskedrag med boken också, hoppas vi får nytta av det på vår resa, som vi helt plötsligt kom på att vi ska göra nästa vecka.

Gädda hör inte till min favoritfisk över huvudtaget. Jag tror det beror på hur den ser ut och så är den så slemmig...Men skulle jag få den serverad så här i en sommarsallad med violer, pepparrot och Pernod tog jag en ordentlig portion!

Så här fint kommer aldrig "Herr Käranån" att få en gädda serverad av mig, men jag ska ge gäddan ändå en chans nu när jag har en så här fin kokbok om den. Det finns riktigt bra gäddrecept i boken, så är ni intresserade och tycker om gädda, är det en bok som jag kan rekommendera. Boken är på både svenska och finska och den har väldigt vackra bilder att titta på också. Tänk vad fint man kan få av att bara skicka in en bild i en tidning. Tack för det Vasabladet!