måndag 26 september 2011

Diagonal Square

Jag blev trött på symaskinen och ville göra nåt helt annat, tex. att virka. Jag hittade en bild på en virkning som jag blev intresserad av och började söka efter mönstret.

Efter lite sökande och mycket hjälp från bloggvänner fick jag tag på "Diagonal Square"-mönstret. Jag köpte garn, 100% silke, och hade redan bestämt att det skulle bli en kudde till sommarstugan, därför är det i blåa färger.

Mönstret är enkelt att virka, man börjar i ett hörn och virkar så stort man ska ha arbetet, sen börjar man minska och får på så sätt en fyrkant på snedden!

Jag virkade en enkel fm-kant runt kuddöverdraget med alla tre färger som jag har i kudden. Garnet är grovt och väldigt trögt att virka, men det gick ändå fort att få den klar tack vare det grova garnet.

Nu har jag bara att köpa innerkudde och sy på överdraget så är den klar! Vi var ute till sommarstugan i helgen, mulet var det men det kom inget regn som tur var. Skönt att få bada bastu och doppa sig i havet, se på tranorna som kom ut till
havsbandet, koppla av med god mat och ett gott vin, tända ljus och lyktor...ja...vad mer kan man begära?

Mina hexagon kom fram ur korgen och några "blommor" blev sydda. Det är ju ett "sommarstuge-projekt" så dom kommer att få vila över vintern och kanske nästa sommar blir fler hexagon ihop sydda.

Jag hittade mönstret bl.a. här på Diagonal Square. Det här är ett bra sätt att använda alla små restgarner som finns lite överallt i påsar som är intryckta i mina skåp. Jag har varit och inhandlat en stor genomskinlig låda med lock så nu ska jag väl få lite ordning på några garnnystan...och kanske blir det något större arbete nästa gång än ett kuddöverdrag.
Ni ska ha det så bra!

torsdag 15 september 2011

Fula Tyger

Jag är med i lappgillet Lappvärk här i Vasa. Vi brukar ha olika utmaningar eller utställningar varje år och även detta år hittade vi på något. Vi skulle ta dom fulaste tygerna, som vi själva tycker är fulast, och slå in i ett paket så man inte skulle se tygerna, byta med varandra och sy något av dessa "hemska" tyger.

När jag öppnade mitt paket där hemma och såg innehållet, tänkte jag: "du milde tid, VAD syr man av detta?" Det här var nån gång på vårvintern (tror jag) och paketet har legat på sybordet under en massa andra grejor hela sommaren och jag har varit noga med att inte det ska synas, utan täckt över det genast jag sett en skymt av det...

På lördag eftermiddag tog jag fram tygerna och bestämde mig att NU, nu ska jag göra utmaningen klar! Jag tänkte att det måste vara nåt enkelt, det ska gå fort att få färdigt... så helt plötsligt var det helt uppenbart, en sittdyna så klart, dessa tyger är som gjorda för det!

Det röda tyget är ett tjockt styvt tyg, det blommiga är tunt och glest vävt tyg. Jag strök limtyg på det blommiga, klippte ut bara blommönstret och sydde fyrkanter. Sen fyllning och för att hålla den på plats gjorde jag små knutar i mitten på varje ruta av garn.

Det röda tyget var ett stormönstrat tyg och då gick det bra att få ut enfärgade rutor av det. Som tur var passade färgerna på tygbitarna ihop med varandra.

Jag är nöjd med resultatet, för inte kunde jag tro att jag skulle få en sån fin sittdyna av två "fula tyger"

Nu har vi verkligen höst! Regn, regn och åter regn. Stormen som varit i södra delen av landet har inte berört trakterna här omkring och det är vi mer än glada för. Veckoslutet närmar sig och jag hoppas det blir vackert väder för ni som är lediga, jag vill ha fint höstväder nästa helg när jag äntligen har min första och enda helg ledig i september! Ha ett bra veckoslut alla som tittar in till mig och än en gång, Tack för alla kommentarer jag får, det värmer i höstrusket!

fredag 9 september 2011

Fodral

Jag får en massa idéer och inspiration av att titta på andras bloggar. Ibland stannar det vid att jag bara planerar att sy olika saker och ibland så kommer jag mig till att sy något av alla idéer jag har sett.

Jag har sytt ett skrivblocks fodral. Det var en kväll när jag blev trött på att sy mitt täcke, som ska på utställning nästa år i mars, som jag ville sy något annat och då blev det ett fodral till skrivblock och penna.

Jag sydde ett bredare "ric-rac" band i skarven mellan tygerna så att bara ena sidan av bandet syns och då blir det en så här fin kant. En liten blommig knapp får vara som lås på fodralet.

Är den inte fin? Jag fick den här gamla ställningen, för tråd och nål, i förra veckan. Tack S.! Den är gjord i "luffarslöjd", ett litet konstverk i sig!

Tillbaka till mitt nya fodral...det har två fickor och en långsmal ficka i mitten för en penna.

Jag har inget mönster på fodralet utan jag sydde enligt egna mått. Man kan göra fodralen större och mindre, det beror bara på vad man ska använda dom till.

Kanterna på fodralet böjer sig lite inåt och det blev tygveck på fodret i nedre kanten, men, men, det är ju mitt eget så det gör inget. Vill ni se hur ett riktigt fint skrivblocksfodral ska se ut ska ni gå in på den här bloggen! Hon gör jättefina saker och är en av mina största inspirationskällor.

Nu ska jag gå ut och plantera lite höstblommor i mina blomlådor. Vi har haft ett riktigt varmt höstväder här den senaste tiden, +16 idag men mulet. Tomaterna mognar för fullt fast dom står utomhus och näckrosen har börjat blomma igen i dammen! Ni ska ha det så bra!

söndag 4 september 2011

Tilda-Par

Jag har skrivit flera gånger att jag brukar hålla mig till originalmönstren av Tilda-dockor men den senaste tiden har jag ändrat på mönstren en hel del. Paret som jag sydde i förra veckan är en kombination av flera mönster ur olika Tilda-böcker och så är det förminskat också.

Det är tredje mannen som jag har sytt. Kavajen är av linne och det är inte så lätt att sy i det när det blir små, små delar, och tyger "rispar" sig, det blir knappt nån sömsmån kvar.

Mönstren till paret är delvis från böckerna Tildas-Atelier, Tildas Hus och materialsatsen Country Girl , sen förminskade jag allt för att det skulle bli ungefär den storleken som beställaren hade tänkt sig.

Jag blev riktigt nöjd själv med paret. Jag hade bara en liten bit av linnetyget till kavajen och så klippte jag så klart fel, men på nåt sätt fick jag till en ny, fast sömsmånen blev verkligen liten. Jag ville inte ta en annan färg på linnet, för just det här passade bäst ihop med tygerna på flickan. När jag äntligen har bestämt mig för vilka tyger jag ska använda, då ska det till mycket innan jag kan tänka om och ta nåt annat...vet inte varför jag ska göra det så svårt för mig när jag syr...

Nu väntar jag på att det nya "häftet" Tildas Julverkstad ska komma hem, jag tror jag får det i morgon. Hoppas den långa ( 87cm ) tomten finns i häftet och inte bara som materialsats. Det är ju redan september och jag vet att många har redan startat upp sin julverkstad för att bli klar i tid. Jag har inte riktigt tid med så mycket julverkstad i år för jag är alldeles för långt efter med mina förberedelser till nästa års rikstäckande Quiltträff här i Vasa, förstår inte vart tiden tar vägen!
Ha en riktigt skön september söndag!