måndag 29 juni 2009

Sommar i nord

Ibland blir allting fel, det har det gjort när jag skulle sy den här duken "Sommar i Nord" efter ett AnnAKa-mönster. Första gången jag såg mönstret ville jag ha det, det fanns i Quiltemagasinet 3/2005. Jag skickade efter tidningen, skrev rätt nr. men FEL årtal, sen var den slut när jag kom på att jag hade beställt fel tidning. Men så har jag bloggvänner... utan att jag hade frågat om mönstret fick jag det som en överraskning skickat till mig!

Tygval och färger blev jag nöjd med, men dom långa tygremsorna började dra sig i ena ändan, fast jag sydde ihop dom efter beskrivningen, troligen var inte alla tyger riktigt trådraka...Sen hittade jag inget band eller snöre som passade där bladen skulle sitta, försökte med tät zickzack, inte bra, sprätta, sprätta och så gick det hål i tyget...Jaha, rädda det som räddas kan...

Jag broderade med pärlgarn över hålen och fick det bort "trollat" med bladen, men inte är det snyggt med pärlgarn inte!I ena ändan satte jag bina fel i förhållande till kupan, "virvlarna" på vingarna blev fel på ett bi, när jag i ren envishet sydde klart duken, drog en lång suck , äntligen färdig...neej... bina hade inga ögon och känselspröt...??? HUR hade jag glömt bort det? NU har jag bestämt att den är färdig, fast ni som har sytt denhär duken ser att det fattas snören som ska hänga under kupan...På min duk ska det inte hänga några snören!

När jag hade klippt ut delarna med vlisofix på avigsidan, kan det vara svårt att få delarna placerade så att mönstret passar. Jag använder matlagningspapper med en teflonliknande yta och stryker fast delarna på det med mönstret under, så ser man exakt var delarna ska placeras

Sen är det bara att ta bort delarna försiktigt och stryka fast på duken.

Nu är min semester slut. Jag önskar alla ni som får semester idag en riktigt skön ledighet, här har vi +25, solsken, en riktig "Sommar i nord"...

onsdag 24 juni 2009

Pannlappar

Jag har virkat pannlappar! Jag behöver inte några för jag har en hel hög på lager, varför ska jag berätta i slutet på detta inlägg. I tidningen " Drömhem & Trädgård " nr:7/2009, finns det beskrivning på virkade handdukar, i bilagan " gör det själv ". Jag tyckte att mönstret på rundlar såg intressant ut, så därför virkade jag pannlappar istället r handdukar.


Så här började den ena se ut, mönstret är enkelt att virka, bara fyra varv att upprepa.

Restgarner i bomull, här har jag försökt mig på en annan färgkombination, men med samma färger som i första pannlappen. Det här mönstret kunde man ju virka till en filt tex. Det är ju många som virkar mormors-rutor och vågmönster till filtar och det här är minst lika enkelt.

Nr:2 klar, med blå kant runt.
Nu till min pannlapps-historia! För några (=många) år sen fyllde jag 40, min äldsta syster och mamma frågade vad jag önskade mig, det blev dom vanliga svaren...ääähhh, jag vill inte ha nåt...neeej, jag behöver ingenting...Sen slog det mig att jag behövde nya pannlappar och varje gång dom frågade, svarade jag att jag vill ha nya pannlappar! Den stora dagen kom och med den kom också min syster och mor med en stor present i form av en låda...inuti fanns en mindre låda och inuti den en mindre låda, osv. Till sist var det några små lådor kvar och när jag öppnade en fanns det pannlappar i den, och flera pannlappar i nästa och i nästa...Jag fick 40 st pannlappar!
Nu om några månader ska jag till och fylla jämnt, IGEN, vart far åren? Nu vet jag exakt vad jag ska svara, när dom frågar vad jag önskar mig,( något jag inte kan göra själv och inte vill lära mig heller)...jag vill ha yllesockor! Undrar om dom vill sticka lika många sockor som jag fyller år denhär gången...

I morgon far vi ut tillbaka till sommarstugan och njuter av dom sista semesterdagarna jag har kvar, här ska det bli varmt och soligt. Hoppas solen lyser på er alla var än ni befinner er och att ni får ett bra veckoslut.

måndag 15 juni 2009

Minnen

Jag städade i ett förråd, och längst upp på en hylla hittade jag en påse och en låda med saker från vår barndom. Jag visste ju att dom fanns där från förr, men dom ligger bara där i sin låda, undangömda och nästan glömda. Varför kan man inte ta fram barndomsminnena och titta på dom hela tiden? Sagt och gjort, en liten hylla blev uppspikad i ett hörn i sovrummet, och nu hänger det några små minnen där från vår barndom.

Den gamla spegeln är också ett minne, den är inte antik, men det är roligt att veta att den har kommit från min mans släkt.

Mitt ett litet förkläde, min mans skjorta med gulnad spetskrage och hans första kamera med läderfordral..

I hans låda finns det många handsydda skjortor, lösa spetskragar och stickade kläder.

Dethär tunna förklädet är jag glad över att min mamma har tagit hand om och sparat åt mig.

Nån har varit stilig i den blåa flugan...det är några år sen...

Min gamla nötta nalle! När man tryckte på magen pep han, fjädern under har gått sönder och rostat, därför är han så brun på magen...Ett roligt minne är mina hästsvansar, som mamma har sparat när jag blev klippt! Med åren har färgen bleknat på det hår som sitter fast på huvudet, och så har jag börjat hitta några konstigt ljusa hårstrån...hrmmm...tittar jag noga är dom GRÅA...nåja, det är livets gång. Jag har kommit underfund med att gråa hår är som "dammråttor", dom kommer tillbaka fast man tar bort dem...

fredag 12 juni 2009

Vinnare av Give Away

Först av allt vill jag säga ett stort TACK till alla som ville delta i lotteriet, TACK för alla fina kommentarer som värmer ända ini hjärtat! Jag är förstummad av att så många från olika länder ville vara med.
Min man fick den stora äran att dra tre vinnare...

Väska 1: med broderad ros, vinner ...JILL! ( jag tar kontakt...)


Väska 2: den lila, vinner...SUSANNE!

Väska 3: den rosa, vinner...X-blog!

Grattis!!

fredag 5 juni 2009

GIVE AWAY

Jag har ännu inte haft nåt lotteri fast jag har haft min blogg i snart två år, jag skäms ju lite över detta, men nu ska jag lotta ut, inte bara EN vinst, inte heller TVÅ vinster, utan TRE vinster! Vem vet när det är lotteri igen på denna blogg...Jag vill fira alla ni som tittar in hit, ni är många, alla som inspirerar mig med era egna bloggar, alla som skriver en kommentar och uppmuntrar mig att fortsätta, jag har tänkt lägga ner "Käranån" två gånger det senaste året...men nu känns det som att jag kommer att hålla på en tid till!
Jag kommer att dra tre vinnare fredag den 12:e juni, tyvärr kan ni inte välja färg på väskan, det avgör lotten, det kan vara så att alla tre som vinner vill ha samma väska. Skriv en kommentar och ni deltar i min Give Away.

If you want to participate in my Give Away leave a comment. Friday 12 of June I will announce the winners!

Väskorna är från "Tildas Landsted", ca 30 x 20 cm, inte så stora, men plånbok, telefon och lite till får man med sig om man ska på Midsommardans...

Första namnet som jag drar får den här med broderad ros och spetskant...

...andra namnet får den lila väskan...

...och tredje namnet får den som går i rosa toner!

Lycka till! önskar:


torsdag 4 juni 2009

Prickig utlottning hos Jeanette Cecilia.

måndag 1 juni 2009

Vita blommor...

...en solkatt, en suspekt ornitolog och SEMESTER!
Jag ska ta det från början och visa några vita blommor som jag hittat. Det finns ju många vita blommor ute i naturen när man börjar se sig omkring.

Skvattram, den här växten användes förr som malmedel i klädskåp för sin starka dofts skull

Hägg, nu är vi i "mellan hägg och syren"-tiden, den absolut bästa tiden på året, tycker jag iallafall!

Spetsmössa, ingen vild blomma, men jag tycker den är så skir och fin.

Skogsstjärnan, finns det nåt vackrare att möta i skogsbrynet än en matta av skogsstjärnor?

...en solkatt eller värsta linslus!!

...en mycket, mycket suspekt ornitolog, eller värsta linslus, igen...

Sist men inte minst: SEMESTER! 4 veckor som börjar idag! Jag ska inte åka nånstans och bryta ryggen av mig liggandes i nån palm, det ska bara bli en skön semester i Vasa skärgård med lata dagar i solen, och ännu mera lata dagar om det regnar! Jag ska göra precis vad jag vill!! Jag tror inte jag tar nån paus i bloggandet, har ändå en massa planer som jag vill förverkliga, vi får väl se vad det blir till. Jag önskar alla en skön och varm vecka!!