tisdag 22 februari 2011

Över Knä

Att sticka yllesockor är inte min specialitet, för jag kan inte sticka hälen. Jag har haft den förmånen att min mamma och svärmor har stickar sockor åt hela vår familj och det är jag väldigt tacksam för. Jag vet inte vad som flög i mig i november förra året när jag bestämde mig att nu ska jag sticka sockor, inte vilka som helst, utan skaften går över knät!

Eftersom jag inte kan sticka hälen hade jag tre alternativ, Plan A, B och C. Plan A gick ut på att jag skulle sticka hela sockan själv efter beskrivningen. Den planen blev mer och med ointressant ju längre skaften blev, så den planen strök jag ganska fort.

Plan B var min syster...jag vet ju att hon skulle TVINGA mig att sticka hälen själv, och bokstavligen BANKA in hälen i skallen på mig, så med en , i detta fall, trögtänkt lillasyster och en temperamentsfull storasyster så kan ju vad som helst hända! Nejmen, nu måste jag be om ursäkt...jag menar inte att hon "går lös" på folk som inte kan sticka en häl, nu var jag elak som målade upp en så hemsk bild av min syster, hon är snäll, det är bara jag som har förutfattade funderingar om henne...

Plan C kom jag fram till var den bästa och tryggaste, min MAMMA. Så med två st. 54 cm långa flätstickade sockskaft for jag hem till henne. Hon, snart fyllda 82 år, stickade fötter på mina sockor på TVÅ dagar! Vad säger man? MAMMA ÄR BÄST!! TACK!

Jag visste att om jag skulle få en socka helt klar så skulle jag aldrig börja sticka ett nytt 54 cm långt flätat skaft igen så därför gjorde jag , för säkerhets skull, båda klara samtidigt. Garnet är Sisu, Sandnes Garn., stickor 2,5.

Nasse har granskat och godkänt sockorna och bestämde sig för att dom är varma och sköna att ligga på. Med en temperatur på -27,3 grader, som vi hade idag på morgonen, så är jag väldigt nöjd med att ha stickat åt mig ett par "över-knä-sockor", fast jag fuskade ju lite med fötterna...

Sist några rader till min syster: När jag står innanför er dörr med famnen full av garn och stickor och med en HJÄLM på huvudet, då vet du att du har en lång, lång tålamodsprövande kväll framför dig...
Alla ni, som kan eller inte kan sticka en häl på ett par sockor, ni ska alla ha en fortsatt bra vecka!!

25 kommentarer:

Ingela sa...

Så vackra strumpor - jag är riktigt avundsjuk!! Och Du, att ta hjälp är aldrig fel....!

Maskrosus sa...

så fina sturmporna blev!

Anonym sa...

Stiliga blev dina knästrumpor,och med ett så "svårt" benmönster så kan du utan vidare sticka hälen också,för den är nog lättare att sticka än spetsmönstret,men du är såå varmt välkommen med eller utan hjälm,så nog fixar vi hälstickandet alltid.En stor hälkram från storasyster.

Anonym sa...

Vad fina dina strumpor blev, med sådan kyla behöver du ngt varmt. Det är bra att ta hjälp ibland. Du hjälpte mig när jag inte kunde få ihop min Julenisse, tack snälla för det. Jag har äntligen sytt de två änglar jag skrev om för ett år sedan. De sitter på soffan utan ögon och rosor på kinderna. Bara de blir klara ska jag fota och skicka till dig som jag lovade för ca 1 år sen!!
Hälsningar
Clare i Karlstad

Så Vitt Jag Vet sa...

Tassar in hos dej ! Ja det med hälar är inte lätt... DEt kräver logik så då får man det rätt.. TRor nog att du kunde ha klarat det med en beskriving..
Men vad är bättre än att få hjälp av sin älskade mor..
Ljuvliga sockor blev det i alla fall..
Kraam
Sanne

LisaMatilda sa...

Så fina strumporna blev! Önskar att jag kunde sticka likadana, jag kan ju inte ens klara av skaften...

Malou sa...

Väldigt fina strumpor så snygga, stickor 2,5 kräver stort tålamod.
Hälen blev ju väldigt fin vad duktig din mamma är.
Jag stickar en del men jag har aldrig gjort ett par strumpor, orsaken är just hälen. Men jag tror sätter man sig i lugn och ro och läser igenom mönstet så fixar man det;-)
Hälsningar
Malou

Marita sa...

så gulligt av mamma dun att hjälpa med hälarna. då jag var liten och började sticka gick jag till moster med sockorna så hon fick laga hälen tills jag lärde mig den. dina sockor är så vackra!
~marita~

Janne i Fagerlia sa...

Er ikke så god til å strikke hæler selv jeg, så jeg har stor forståelse for problemet ditt. Men strømpene ble lekre. Har strømper som går over kneet selv, men må bare innrømme at de er kjøpt i butikken.

Siri sa...

Så morsomt du skriver! Jeg kjenner meg igjen hva angår store- og lillesøster. Dog med motsatt fortegn. Jeg, lillesøster, strikker hæler i blinde, men ville neppe hatt tålmodighet nok til å hjelpe min storesøster. Det behøvs da heller ikke, for min storesøster ville ikke en gang drømme om å prøve..Hilsen Siri

Lyckoslanten sa...

Vilka vackra sockor! Tror jag ska be min mamma sticka ett par sådana till mig! ;o) Hon vill gärna ha en uppgift. Man blir nog litet bekväm med hälarna om man inte stickar dem tillräckligt ofta.
Söta bilder! Ha det gott! ♥

maja sa...

vilka fina sockor du stickat. Jag tror nog lika som ett tidigare svar, att du skulle nog fixa hälen själv eftersom du gjort skaftet med flätan

Paula sa...

Upeat sukat, varmaankin lämpimät, onhan Nasse ne testannut. Kyllä kissa tietää, missä kannattaa makoilla.

anke sa...

OHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHH........ so wonderful socks!!!! Enviable!!!!

I wish you warmer temperatures and spring is coming soon!!!

Liebe Grüße von
anke

Anonym sa...

Vilka fina strumpor!! Jag kan inte heller sticka hälar, tröttnar när det bara krånglar och då har jag också min strumpstickande proffsmamma att ta till hjälp.
Men en vacker dag så kanske vi kan!!!
Britt

Anita sa...

Så vackra strumpor! Jag klarade inte heller av att sticka häl tidigare men så hittade jag Järbos raggsocksmönster och se den hälen var ju hur lätt som helst att sticka och bra blev den.

Nettan sa...

Åhhh så fina strumpor....sådana skulle jag vilja ha...

Kram Nettan

Tankar från Tallbacken sa...

Jättevackra sockor! Hoppas du har det bra i kylan!

Kram!

☼Carolina Artesanías☼ sa...

nice!!
thanks!!

Dovilė sa...

cozy and warm:)

linéa sa...

Underbart vackra bilder på sköna och mysiga sockor. Hoppas våren och värmen kommer snart. :-)

Hantverkarglädje sa...

Be din mamma att lagra upp strumpor till dig hon vill säkert fortfarande också göra nytta.
Mammor är bra att ha.

Lisbet sa...

Härliga sockstrumpor! Vackert mönster med tunt garn!
Det gäller ju att svänga framåt mot tårna då man kommit ner till hälen och det kan verka lite invecklat...

En dotter skickade hem en mössa som hon stickar åt vår lilla prinsessa. Hon hade råddat in sej i hoptagningen. Jag redde upp det och kunde inte låta bli att sticka den färdigt :) Glad att ha kunnat hjälpa till!

Snart är det dags!

Livet på Vestergård sa...

De där strumporna ser sköna ut i dubbelbemärkelse :)
Jag borde nog sticka sockor snart innan jag glömmer bort hur man stickar hälen.

savannah sa...

Wunderschön frühlingshaft ist es schon auf Deinem Blog geworden, die Tilda natürlich auch ganz in diesem Design :) liebe Grüße aus Wien