onsdag 6 juli 2011

Gammal

Nu när det är semester tider brukar många läsa böcker. Jag är en "periodläsare" och kan läsa många böcker efter varandra och sen håller jag paus på flera månader. Jag läser deckare och Jo Nesbö är en av mina absoluta favoriter. Nu ska jag visa bilder på en betydligt äldre bok än vad jag annars läser.

Det är en ca 170 år gammal bibel som funnits i mitt barndo
mshem så länge jag kan minnas.

Jag minns att då kunde man spänna läderremmarna och "låsa" bibeln, men pappret har blivit fuktigt och svullnat, lädret har torkat och spruckit så nu får man inte
fast remmen om bibeln.

I det här sammanhanget är det helt fel att uttrycka sig på detta sätt: "boken är tjock som synden", (kanske mera ett dialektalt uttryck än ren svenska) men väldigt tjock är den i alla fall...

Bibeln är skriven på gammalt skrivspråk så den är ganska svårt att läsa och förstå vad som står där. Ni ser längst ner i höger hörn står årtalet 1840 och då borde
den vara tryckt.

Min farfar har skrivit bl.a. i bibeln att han började gå i "skriftskolan" (konfirmation) 1 maj 1912 och sen står det att min farmor for med båt till stan 3:e januari 1925 och då regnade det och var full sommar! Man skrev opp viktiga saker i bibeln på den tiden...

Jag får semester 1:a augusti i år och jag vet inte om jag ska läsa böcker under min semester, men en sak är säker, jag kommer inte att läsa den här tjocka bibeln! Brukar ni läsa böcker på er semester? Ha en fortsatt bra vecka!

17 kommentarer:

eva sa...

Det var ett fantastiskt exemplar du har där! Den är otroligt vacker - om man kan säga det om en bok, men det tycker jag.Det är något speciellt med att läsa på semestern, när man kan fortsätta läsa så länge man vill - eller tills man somnar - utan att behöva tänka på att man måste gå upp i tid dagen därpå....så, ja, jag brukar läsa (extra mycket) på semestern.
Kram

Agneta sa...

Jag är också periodare vad gäller att läsa böcker. Ibland läser jag på semestern, men inte alltid.

Monica sa...

Va skönt för dig att ha semester att se fram emot. Själv har jag just börjat nöta på min första vecka.
Så fin bibel även du har i din ägo. Själv har jag just släpat hem liknande exemplar från mitt barndomshem. Är också periodare i fråga om att läsa, men just nu hinner jag inte.
Kramar Monica

I det blå huset sa...

Vilken gammal fin bibel men jag förstår att du inte vill läsa den:) Jag har alltid, året runt, en bok på gång. Läser varje kväll innan jag somnar men på semestern kan det bli på dagtid också.

Inger sa...

Vilken fantastisk bibel du har. Den väger väl sina kilo oxå. Ska se på vår familjebibel som vi har här på landet hur o när den är tryckt, den är inte lika tjock, men väger ca 6 kg har jag för mig.

Kram Inger i Segeltorp

Anns Gröna sa...

Så fin bok du har i din ägo! Och med de fina spetsarna till blir den ju ett vackert stilleben.
Nesbö är en favorit här också. Fast jag har blivit lat, eller kanske för aktiv. Lånar gärna böckerna i "tal"-form och laddar in i Mp3:n och sen kan jag sy eller dona i trädgården samtidigt som jag hör på högläsning av en bra bok. Har just nu laddat in alla Guillous böcker om Hamilton i datorn - många timmar blir det!
Ha en riktigt skön vecka och helg!'
Kram
Ann

Creative Momone sa...

Så fin den är den gamla boken, den får du nog vara rädd om. Jag är som du en periodare vad gäller böcker, kan hålla mig i flera månader mellan varven. Skönt att ha semestern framför sig, en annan är ju lite av tvångsledig eftersom jag fortfarande inte lyckats hitta ett jobb, men jag klagar inte just nu i alla fall.
Ha det gott!
Marianne ♥

Lyckoslanten sa...

Så fint dokumenterat! Här finns också en gammal bibel, men den där ser om möjligt tjockare ut!
Jag hinner inte alls läsa "vanliga" böcker under arbetsåret, men jag har läst en Läckberg varje sommar och en och annan bok som inte är så "våldsam" ;o)
Snart är det augusti, men många fina stunder finns här till dess! ♥

paula sa...

beautiful book ,wish you a nice vacation
greetings Paula

Lisbet sa...

Värdefull bibel, mest som inredningsdetalj nuförtiden. Den är ju väldigt gammal, tänk att den bevarats så länge.
Jag hinner faktiskt inte läsa så mycket som jag tänkt. Har haft så mycket att reda upp här hemma. Beställde en hög deckare från Adlibris i våras, så jag har nog att njuta av!
ha så bra, kram

Louise sa...

Vackra foton!

Nette Cecilia sa...

så fin den gamla bibeln,jag brukar nog läsa en eller annan bok om jag orkar ,ljust nu håller jag på med Google koden ,väldigt intressant läsning ,kramis ,Nette

Josien sa...

Hej!
Jag är också periodare, mest i vinter.
Med din fina bibel har jag tankar av förflutna dagar... och bröllop!

Intressant blogg du skriver, med otroligt fina bilder. Tack!

Anonym sa...

Viken fin bibel. Jag tycker du arrangerade bilderna så vackert. Tack för trevlig läsning denna tidiga sommarmorgon.
B

Hantverkarglädje sa...

Tänkte just att skall du läsa den bibeln så blir det nog långsemester.

Livet på Vestergård sa...

Vilken skatt du har där. De är så vackra de gamla biblarna och din är ju speciell eftersom den tillhör släkten. Men jag förstår att du inte kommer att läsa den på semestern:) För mig hör böcker absolut i hop med semester och jag hade laddat upp med böcker innan jag blev ledig.
Ha det bra! Kram Kicki

printed golf balls sa...

I am really very glad after read here and I appreciate for the information that you presented here.