fredag 19 april 2013

Jag syr en "Tilda"

Nu ska jag försöka visa hur jag syr en "Tilda" steg för steg. Det här blir ju på mitt sätt, men det finns mycket bra beskrivning hur man ska sy olika figurer i alla Tilda-böcker. Välj tyger med små mönster, smala ränder och små rutor. Man måste absolut inte ha "Tildatyger", jag tycker att dockan blir mera personlig med andra tyger. Jag använder helt vanligt bomullstyg/lakanstyg till hudtyg. Då börjar vi...( blir ett lååångt inlägg det här )


Stryk alla tyger före du börjar! Det är viktigt när det oftast är små mönsterdelar, inga veck eller skrynklor på tyget! Jag tvättar alla mina tyger före jag använder dem, då vet jag att de har krympt och om färgen håller. Tildatyger är av bra kvalitet så de fäller inte färg. Jag laminerar mina mönster, skriver på dem ur vilken bok de är och vad figuren heter, har dem i en pärm så jag hittar dem snabbt när jag börjar.


Rita runt mönstret och kom ihåg att lämna en sömsmån mellan mönsterdelarna om du har alla delar på samma tyg. Klipp INTE ut delarna ännu!


Sy med små, små stygn runt delarna. Jag har en maskin som har digitala siffror och jag syr med 1,7-1,8 stygn eller så ska du ha stygn under 2. Har du normal stygnlängd och du syr runt tex. en näsa kan det bli bara några stygn runt och när du vänder kroppen och börjar stoppa vadd i näsan börjar det glipa mellan stygnen och du har vadd som kommer igenom, ser inte alls trevligt ut. KORTA STYGN!


NU först klipper du runt delarna, ca 3mm bred sömsmån. Det är enklare att sy när du har ett helt tygstycke att hålla i än att du klipper en smal sömsmån före som med all säkerhet maskinen tuggar i sig...


Klipp små jack eller kilar i sömsmånen runt alla delar, inte så noga på "raksträckorna" men i alla böjda sömmar är det viktigt.


"Fiskerjente", Tildas Sommerliv, som jag syr, har stövlarna fastsydda i benen. Jag stryker sömsmånerna åt olika håll, en upp och en ner, då passar dom in i varandra bättre när man lägger tygbitarna mot varandra och då kommer sömmarna, för det mesta, inte på olika höjd. Jag byter färgen på tråden när det är två olika tyger.


Så tar vi en paus...väldigt viktigt med en paus när man syr...


Jag klipper alltid ett jack in till sömmen mellan tygerna, obs! klipp inte sönder tråden i sömmen! Det här gör så att det inte börjar "dra" i sömmen mellan delarna.


Vänd delarna med hjälp av tex. en blompinne, börja vända från den ändan som är fastsydd, tårna, fingrar osv. då går det lättare. Har du en pinne eller nåt som har en vass ända var försiktig så du inte trycker den igenom tyget så du får ett hål i tyget. Stryk alla delarna före du fyller med vadd! "Rulla" ut sömmen mellan fingrarna när du stryker så du inte får pressveck på sidan av sömmen. Fyll med vadd, börja med små, små "tussar" åt gången om det är smala armar och ben, tar du en stor vaddtuss blir det tvärstopp halvvägs och då får du problem att få bort vadden! Mina "Tildor" får alltid knöliga ben och armar hur jag än gör. Här ser ni också att sömmen börjar glipa när man fyller med vadd och har man färgen på tråden enligt tyget så syns det inte så bra än om jag hade sytt med beige tråd på det blåa tyget.


Längre än så här har jag inte hunnit! Dottern kom efter min kamera och ska låna den hela helgen i Stockholm...hm...och jag måste arbeta! Jag fortsätter min "syskola" nästa vecka när jag har en dag ledig och får min kamera tillbaka.
Snart får vi titta upp på en blå himmel genom  gröna trädkronor! Man får nog säga att all snö har smält bort nu, bara på skuggsidan finns det nån driva kvar men som det har regnat och blåst de senaste dagarna så har vi äntligen vår. Nu skiner solen och det är hela + 9,4 grader, fiskarna har vaknat i dammen och just hade nån igång motorcykeln på gården och DÅ ÄR DET VÅR! Jag önskar er alla en riktigt trevlig helg!

14 kommentarer:

my Haven sa...

Åh Tildadockor som är så kul att sy! Håller själv på en en till min kommande ateljé!

http://visitmyhaven.blogspot.se/2013/02/pandurolycka.html

Ha en fin helg!

Hantverkarglädje sa...

Tildadockor som är så härliga men tur att det inte är något måste för visst är det ett petgöra när det är så små delar. Jag har bara prövat på nallar men i mindre modell och visst är det kul när man väl är igång. Sen har ju du en sån enorm fantasi för att få till det där lilla extra.
Ha det så gott.

Pumlans flitiga fingrar sa...

Tusen tack, det var många bra tips! Nu kanske jag vågar sy en egen Tilda!

Rose Garden Malevik sa...

Olala........ det ser lätt ut, men det är det nog inte för mig :)
härligt att våren e här.....
å missa nu inte,,,,,

SATURDAY SHOW OFF

de e kul att vara med :)
VÄLKOMMEN
Håkan

Vardag och flärd sa...

Jag är så tacksam för dina tips, ska sparas! Har en Tilda som ligger och väntar - men jag har ju inte tid!
Ha riktigt fin vårdagar och en härlig helg!
Kram Eva

Lisbet sa...

Det gör INGENTING att det blev långt... Tack för det :)
Trevligt veckoslut till dig också!

Lyckoslanten sa...

Det var ett fint initiativ med syskola! Fin dokumentation!
Jag följer likadan rutiner, men har inte klippt jack där man sytt ihop två tyger.
Ha en skön helg! ♥

Lilla Pysselvrån sa...

Så himla roligt med en tutorial från dig, så roligt att du delar med dig, väldigt inspirerande! Blir lite sugen på att sy en Tilda faktiskt (har ju bara sytt EN enda hittills!

Hoppas allt är bra med dig annars! Kram, Erica

Anonym sa...

Christian Louboutin Sexy 100 Strass Peep-toe Pumps Blue Madrid Lodging, History Red Bottom Shoes And the Plaza Mayor [url=http://www.cheapchristianlouboutinshoesuk.com/christian-louboutin-boots-peep-toe-chic-brown-cheap-112.html] Christian Louboutin Boots Peep Toe Chic Brown | bridal shoes With Free Shipping On All orders[/url]

temperament
any
approve of
countless
. Having said that

*Choose the style that compliments your wedding dress. Avoid shoes that is perfectly unmatched the design of your dress. Don't just buy because it is expensive and of good style.

Related help links:http://www.cheapchristianlouboutinshoesuk.com/christian-louboutin-hyper-prive-120mm-white-shoes-cheap-52.html

Pilar sa...

Jag gillade handledning och jag är glad och temperaturen stiger, kommer Courage sommar redan!. En kyss

Unknown sa...

dự án Vinhomes Smart City The city is most alive in Viet Nam. Ideal destination for every family. The value of Smart City is confirmed by the quality and level of utility that it brings. Select Smart City as your family's retreat. Vị trí Vinhomes Smart City is very good

VinHome SmartCity sa...

cấu tạo bể phốt | mẫu nhà 2 tầng mái ngói | chua dau rang viem loi

thu huong sa...

thoitrang247 Những tin tức thời trang mới nhất được cập nhật thường xuyên. blogmeovat.info Tổng hợp những mẹo vặt hay trong cuộc sống

銀行汽車貸款0800772999 sa...

色色網
裸露美女寫真
網路校園美女寫真
射精就是快樂
成人影音
色18禁三級片
通博運彩分析
一葉情貼圖片區
馬上博彩