måndag 29 september 2008

Tenntrådsbroderi

För många år sen kom jag i kontakt med tenntrådsbroderi. Jag var ofta på marknader i norra Sverige, bla. i Jokkmokk och Kiruna och där fanns det ett stort utbud på renskinn, tenntråd, sentråd, renhornsknappar osv. osv. och jag var ju "tvungen" att försöka göra ett armband. Det blev bla. flera armband och en liten renskinns väska. Jag köpte en bok av Mona Callenberg: Tenntrådsbroderier. Där finns det bra beskrivet hur man ska göra, en bra bok att börja med om man aldrig har gjort nåt i skinn och tenntråd.


Broderiet på väskan, görs genom att sy fast tenntråden med genomskinlig tråd, enligt ett utritat mönster på baksidan av ylletyget. Kaffepåsen är sydd med sentråd och av mjukt renskinn.


Här syns några olika flätor på armband. Jag gjorde aldrig något riktigt brett armband med flera flätor bredvid varandra, men nu skulle jag gärna vilja ha ett själv, måste se om tenntråden räcker till det. Det går åt en heldel tråd när man börjar fläta och det ska man räkna ut före hur mycket man behöver. Det står i boken hur man ska gå tillväga.


Tenntråden innehåller 4% silver och finns i olika storlekar. Jag har aldrig använt örhängena, dom är inte riktigt min stil, men jag ville pröva på att göra dom. Här ser ni renhorns knappar, sentråd, renskinn, remmar, olika trådar och skärnål. Man måste ha en skärnål att sy med genom skinn annars drar man sönder fingrar och händer...

Jag har fått en ny Award, TACK Scrapkattens krypin!! Som vanligt fegar jag ur, det är så många som jag vill ge den åt, så åt alla ni som läser detta ger jag den till!!

8 kommentarer:

Lycka är ~ Onnea on sa...

Verkligt fin Tilda ängel du sytt!
Renhornsknappar skulle vara fint i en mjuk stickad tröja tex.
Du är då en mångsysslare som provar på allting..verkligt roligt. Lycka till. Ska bli kul att se vad du lagar.
~Marita~

Anonym sa...

Tycker inte att du fegar ur, har själv haft samma problem, svårt att bara välja några!

Tenntrådsbroderi.. får mig att tänka på syslöjden i skolan för lääänge sedan.

Elzie sa...

Det är fint med tenntrådsbroderi. Hade en jobbarkompis en gång i tiden som kom norrifrån och hon gjorde såna. Många som köpte då.
Hoppas du får till ett armband och att du har en bra dag.
Kram Elzie

linéa sa...

Helt otroligt fina arbeten. Finns det något du inte kan? :-)
Jag är lite avundsjuk.
Kram

Lallis - liv och leverne sa...

Hej goa du och självklart får du länka. Och jag länkar så gärna till dig:)
KRAM

Anonym sa...

Hej vart kopte du boken av Mona? Jag hittar den ingenstans? Mvh Sofia (sofiag79@hotmail.com

Anonym sa...

Googlar men finns ingenting om tenntråds broderi nu, hur man gör osv. Boken finns inte heller längre kvar. Vill så gärna lära mig! Du har gjort så fina saker:-) även om de var ett tag sedan.
Med vänliga hälsningar sofie

Anonym sa...

jag som vill lära mig, sofiewestermark@hotmail.com