måndag 29 september 2008

Tenntrådsbroderi

För många år sen kom jag i kontakt med tenntrådsbroderi. Jag var ofta på marknader i norra Sverige, bla. i Jokkmokk och Kiruna och där fanns det ett stort utbud på renskinn, tenntråd, sentråd, renhornsknappar osv. osv. och jag var ju "tvungen" att försöka göra ett armband. Det blev bla. flera armband och en liten renskinns väska. Jag köpte en bok av Mona Callenberg: Tenntrådsbroderier. Där finns det bra beskrivet hur man ska göra, en bra bok att börja med om man aldrig har gjort nåt i skinn och tenntråd.


Broderiet på väskan, görs genom att sy fast tenntråden med genomskinlig tråd, enligt ett utritat mönster på baksidan av ylletyget. Kaffepåsen är sydd med sentråd och av mjukt renskinn.


Här syns några olika flätor på armband. Jag gjorde aldrig något riktigt brett armband med flera flätor bredvid varandra, men nu skulle jag gärna vilja ha ett själv, måste se om tenntråden räcker till det. Det går åt en heldel tråd när man börjar fläta och det ska man räkna ut före hur mycket man behöver. Det står i boken hur man ska gå tillväga.


Tenntråden innehåller 4% silver och finns i olika storlekar. Jag har aldrig använt örhängena, dom är inte riktigt min stil, men jag ville pröva på att göra dom. Här ser ni renhorns knappar, sentråd, renskinn, remmar, olika trådar och skärnål. Man måste ha en skärnål att sy med genom skinn annars drar man sönder fingrar och händer...

Jag har fått en ny Award, TACK Scrapkattens krypin!! Som vanligt fegar jag ur, det är så många som jag vill ge den åt, så åt alla ni som läser detta ger jag den till!!

lördag 27 september 2008

Tilda-Angel

Så har jag också som många andra sytt den nya Tilda-ängeln. Den blev från kronan ner till tårna 67 cm lång! Korsen som hänger i bandet ser lite sorgligt ut tycker jag, så nästa ängel ska få en ros att hålla i , tror jag. Kronan däremot är jättefin! Kronan och korsen har en kär vän skickat åt mig, för det är lite svårt att få tag på just dom sakerna här.




Här är det mulet och tråkigt höstväder, storm har dom lovat tills i morgon, usch... nåja, då har man en bra ursäkt att sitta framför symaskin i alla fall...Ni ska ha ett bra veckoslut!

fredag 26 september 2008

Två utmärkelser.

Här har jag fått, inte bara en, utan två utmärkelser på en och samma gång!! Tack Umuliesverden!
Sen kommer det här svåra att skicka dom vidare til
l nån och då vill jag ge dom vidare till alla som jag har länkade! Varsågod och plocka åt er, var inte blyga, det är bara att ta för er!!
Man blir glad av att bara titta på den här flickan...

måndag 22 september 2008

Tomtepar

Äntligen, ÄNTLIGEN är Tilda Tomtepar färdigt! Jag har hållit på med tomtarna flera veckor, men det har alltid "kommit nåt emellan". Dom var lite "tröga" att sy, kommer inte riktigt överens med mönstret, speciellt armar/ärmar är krångliga att sy fast så det ser någorlunda snyggt ut. Jag är nöjd med resultatet, men tycker om att sy tomtar och änglar ur dom tidigare böckerna...jag har väl svårt att få in nåt nytt intryckt i min tjocka skalle...


Jag brukar inte ändra så mycket på mina Tildamönster, försöker hålla mig till originalet så mycket som möjligt, men här har jag sytt fötterna efter "Country Girl" och köpt träskor som jag målat. Det är inte så stor förändring men det gör mycket på helhetsintrycket att dom har träskor.


Det här paret finns som materialsats, men jag har använt egna tyger och band, ville ha sammetsband men det fanns ingenstans att köpas i hela stan, synd, för det blir snyggare med det..tycker ju jag...Ni ska ha en bra vecka och jag hoppas att det vackra höstvädret fortsätter!

onsdag 17 september 2008

Te´påse

Hösten är här, det blir mörkare och mörkare om kvällarna. Läste i tidningen i dag att man ska " Sätta fart på hösten ", bl.a. ska man ta vara på ljuset, äta rätt och motionera både kropp och själ, fundera över sitt liv och hur man kan förändra det med enkla medel...tål att tänkas på...Sen skulle man omge sig med vackra ting och blommor, jag tar fram vackra tyger i olika färger och sätter fart på min höst med att sy några tepåsar!




Ideen och inspiration till att sy tepåsar hittar ni här
Jag sätter mig ner, tänder ett ljus och dricker ett riktigt gott te...DÅ mår jag bra...

fredag 12 september 2008

Sophia & Tillie

Ni tror väl inte jag har gett opp med att sy "änglatäcket"...tänkte väl det!! Till alla ni som ändå tvivlar, så har jag bevis på att det går framåt, lite långsammare takt har det varit den sista tiden, men ändå! Det kom en tomte och lite annat emellan..

Här är Sophia the Social Butterfly:




Här är Tillie the Tea Lady:



Här är The Magnificent Cat:


...ville inte vara med på bild...

onsdag 10 september 2008

Bok

Idag kom boken jag väntat på! " Sy med lappar " av Hilde Lien & Tina Eckeroth, 120 sidor full med massor av intressanta saker att sy. Jag ska sätta mig ner i lugn och ro i soffan och bara njuta av alla färger och bilder...Innan kvällen är slut har jag säkert planerat flera täcken, dukar, väskor. väggbonader, dukar, väskor, täcken....och säkert en duk till...
Några smakprov:


Den här boken är redan en av mina favoriter. Katt väskan vill jag genast sy!

söndag 7 september 2008

Tomte

Nu är den klar, senaste Tilda jultomten "Santa". Den blev större än jag trodde, ca. 70 cm från luvans topp till skorna. Jag tycker om den här gammeldags stilen i linnetyg, lite annorlunda än de typiska julröda tomtedräkterna...jag har färdigt utklippt delar till en ny tomte...i det typiskt julröda tyget, vill bara se hur den blir i rött...




Nu har vi en ny vecka framför oss, ha det så bra!

fredag 5 september 2008

Äppel

Nu är det äppeltider. Jag får skryta med att vi är ägare av två st. äppelträd! På det ena kommer det massor av frukt och det andra har inte hunnit bli så stort, så där blir det mindre mängd. Jag har gjort äppelmos igår, ska försöka göra mera idag, det är så gott på rostat bröd! Äppelpaj har det ockå blivit. Jag tycket dom är allra godast när man får gå och ta direkt av trädet på morgonen, när det ännu är lite kyligt ute och äpplena är kalla...