tisdag 23 november 2010

Nisse Långben

När jag tittat runt bland mina favorit bloggar har jag sett att flera har gjort en lite annorlunda "Pyjamas Santa" utan rock, bara byxor och en halsduk runt halsen. Jag blev ju inspirerad att göra en liknande, så nu har jag tagit idéer till min tomte från olika bloggar och sytt ihop en ganska lång Nisse.

Jag förstorade upp mönstret så kroppen blev 80 cm, men när den blev stoppad och ihop sydd mäter den ca. 78 cm.

Luvan är ihop sydd med ansiktet som i sin tur är ihop sydd med kroppen. Det är alltså tre olika tyger som ska sys samman i exakta stora bitar så det stämmer överens med mönstret när man placerar det på tyget.

Den här tomten fick ett ganska lurvigt och tjockt garn till hår som man bara fäster utanpå sömmen mellan luva och ansikte, sen syr man små nystan på sidorna.

Jag brukar inte ändra på original Tilda-mönster, men nu tyckte jag att tomte skulle få en tumme så han kan hålla fast lyktan.

Jag är inte riktigt nöjd när knäleden började synas när tomten sitter, nästa tomte får sitt knä högre upp eller så får han längre byxor. Halsduken stickar man så lång man vill.

Tomte-Nissen har verkligen lååånga ben och sockorna är fastsydda med benen, likaså händerna med kroppen så det är bara byxorna och halsduken som är lösa delar på Nisse Långben.
"Lilla-Jul" börjar närma sig och jag har satt ut hinkar med vatten som jag hoppas hinner bli islyktor till inkommande helg, vi har -8,6 här så dom borde bli klara till lördag. I dag är det en bra dag för mig, jag ska in till stan och äta med mina arbetskamrater och så har jag fått paket på posten!! Ni ska också ha en bra dag!

19 kommentarer:

Fröken Elsa sa...

Nisse Långben är verkligen en mycket stilig tomte! Allt du gör är så himla fint. Önskar att jag också kunde sy så fint, men jag är bättre vän med virknålen än symaskinen ;)

Tallbacken sa...

Verkligen fin tomte. Gillar dessa stooora tildafigurer. Man behöver liksom inte så mycket mer för att få en himla fin julstämning! Önskar dig en fin lillajul!

Hantverkarglädje sa...

Ja nog var det allt en stilig herreman. Häftigt med alla små detaljer. Du får det att låta så enkelt när du gör det och det och det får ju oss andra inspirerad.

Nette Cecilia sa...

Va stilig karl du gjort,vi har satt ut kakformar med vatten,kram Nette

Livet på Vestergård sa...

Ser här att många använt just det ord jag tänkte på när jag tittade på ditt inlägg, nämligen att det är en riktigt stilig tomte du sytt :)
Så roligt att både gå ut och äta med arbetskamraterna och att få paket.
Kram Kicki

Lyckoslanten sa...

Älskar din Nisse Långben! Vilken charmig figur! Det är knepigt att sy ihop så många olika tyger, men väl värt besväret och alla funderingar! Snart kommer du att designa egna figurer ska du se! Ha det gott! ♥

Halina sa...

I will tell You something:-BIG NISSE has come to You this time:-)))BIG,but NICE NISSE:-)
By the way:is this house for HIM?Or maybe only as his guiding-light to this pot with rissalamande on the roof,close to the chimney,where there is warm and peaceful enough to eat all with pleasure.Remember to put the pot there:-)
I ADORE YOUR WORK!
Best Regards-Halina-

Anita sa...

Vilken fin nisse. Blir så sugen själv att prova på att sy tildadockor.

Marita sa...

nämen vad gullig han blev. har ritat av mönsterdelar till min nisse, men tror det tar tid att få han klar.
~marita~

Monica sa...

Jättefin blev han ju! Gillar speciellt hans hår och stickade halsduk.

Janne i Fagerlia sa...

Alltid kjekt å lage sin egen variant av ting. Nissen ble flott med sine lange bein.....

Annelein sa...

It's just lovely!!!

umulie sa...

Den var fin altså! Jeg skal ha julemesse nå på søndag! Det blir spennende! Jeg har ikke rukket å lage nisser, jeg. Det ble mest Tilda engler. Så neste år, DA blir det tomtor!

Laila sa...

länge sedan jag var här inne hos dig nu vännen.
Hoppas att allt är bra med dig.
Jag har en ny blogg och har alltså flyttat. Du får så väldigt gärna komma dit och hälsa på. Kram Lallis

anke sa...

Tomte, Cat und Nisse: Zauberhaft!!!
Deine Figuren sind immer wieder schön!!!
liebe Grüße von
anke

essemia sa...

Har tittat runt på dina fina saker nu. Du gör ju så mycket fint så det är inte klokt.
Hoppas du får en riktigt fin första advent.
Kram Elzie

Margie sa...

Love this new character, so relaxed and making themselves at home. hugs, margie.

Ledimi sa...

Очень красиво!!!

Kon-Tiki (Ashley) sa...

Love the wholee ornaments.:)