lördag 29 maj 2010

Ta sig tid

Ibland måste man ta sig tid att "inte orka". Jag har gjort det nu i ca. två veckor, tagit mig den tiden jag behöver för att "inte orka".

Jag har släpat mig till arbetet, lagat mat, tvättat kläder, allt det där som alla andra gör, för att man ska hålla sig "flytande" i vardagen.

Men sen har jag satt åt sidan allt "jag BORDE göra eller MÅSTE göra", tagit mig tid att "inte orka" så att jag sen orkar göra det jag "inte har orkat göra" just nu...låter det invecklat?...jaa, vem har sagt att livet är enkelt alla dagar?...

Ibland känns det som om allt var en enda röra, massor med trådar som ska redas upp, lappar i livet som ska ordnas och läggas på sin plats, eller helt enkelt kastas bort!

När man sen börjar få lite kraft att orka, efter man gett sig tid att "inte orka", kanske nystat upp nån tråd här och där och kastat bort en massa sönderklippta lappar, då kan man börja om på nåt nytt, nåt roligt, nåt som som man kanske har velat göra länge men som man inte har orkat med.

Ibland ska man vara snäll mot sig själv, ge sig tid att "inte orka", precis som jag har gjort den senaste tiden. Nån skulle säkert säga att jag har varit lat, men jag har varit väldigt aktiv med att fundera och planera olika saker under denna "inte orka"-period...

...en professor sa en gång:" att dagdrömma är att vara otroligt kreativ"...så ett gått råd från mig, ta er tid att dagdrömma och att ge er tid ibland att "inte orka".

tisdag 18 maj 2010

Sjal

När jag köpte garn tidigare i vår, trodde jag att det skulle bli kvar i ett skåp för all framtid, men så såg jag ett mönster på en sjal som jag tyckte om. Tro det eller ej, men jag har faktiskt stickat den klar!

I den här värmen, +25 grader, vill man inte ha något stickat på sig, bara svalka sig med iskall saft...

Nu frågar jag mig, har jag sticket en sjal eller ett SCHABRAK?!! ( ett sorts hästtäcke) för den blev stor, jättestor, basen 230cm, höjden 140cm! Jag tror faktiskt att jag kan linda in en häst i min sjal... Jag har stickat av Novita Rose Mohair-garn, stickor nr:5 för att den skulle bli lös och mjuk.

En enkel kant runt, på ett enda varv, blev det som avslutning.

Nya långtidsprojekt är på gång, tänkte koncentrera mig på att brodera lite i sommar...stickar gör jag definitivt inte!

Det blir skönt sen att svepa in sig i sjalen och krypa upp i soffan, ta en god bok och koppla av, men det blir sen när kvällarna blir kyligare.

Här har vi haft +25 grader och över, i snart en vecka nu, Finland har varit varmast i Europa läste jag nånstans! Värmen kom som en chock, visst har vi längtat efter detta hela kalla vintern, men att det skulle gå så snabbt var det väl ingen som trodde...man vågar ju inte tro på att det ska hålla hela sommaren...men vi får njuta av det så länge det varar! Ni ska ha det så bra resten av veckan!

torsdag 13 maj 2010

Lite mera "Tilda"

Jag skrev i inlägget "Änglar", att jag inte skulle sy "Tilda" på ett tag, och det har jag inte gjort heller, men dessa två kaniner och ängeln blev klara i förra veckan också, samtidigt med dom andra änglarna. Det är två små flickor som har fått kaninerna och ängeln har också hittat ett nytt hem.Kaninerna är den mindre modellen ur "Påsk med Tildas vänner" och ängeln är ur boken "Jul med Tildas vänner"

Jag hade gärna behållit ängeln själv, men det kunde jag ju inte när nån annan skulle ha den. Den blev lite speciell med sin ros i famnen och kransen i håret.

Tyget med små björnar och hjärtan på, passar bra på kaninerna. Dom små flickorna ska ha dem som "gonatt-kaniner".

Nu har värmen kommit hit, +20 grader!! Det har regnat också idag, så nu börjar det grönska med fart. Det är långt ännu tills rosorna blommar, så jag får titta på bilden av rosen som ängeln fick i stället. Genast när det är varmare ute och man kan njuta av att naturen verkligen vaknar till liv, då får man själv mera ork och energi att göra nåt, så nu ska det bli nya köksgardiner här!

tisdag 11 maj 2010

Vårbilder, igen

Senaste veckoslut var vi 1:a gången ( i år ) med båt ut till sommarstugan. Den här tiden på året är våren alltid ca 2 veckor senare där ute än här hemma. Vi hade så här mycket snö och is bakom stugan...

För många år sen fanns det snö kvar på samma ställe ännu i början av juni! Vi var och doppade oss i +6 graders havsvatten INNAN vi gick ini bastun, sen ännu en gång efter en stund. Härligt! Jag är faktiskt stolt över mig själv att jag vågade för jag har blivit en riktig "badkruka" med åren, brukar börja simma i juli först när det är varm.

Det var inte lätt att hitta några vårtecken, men smultronen har trotsat väder och vind och kämpar sig sakta men säkert upp ur marken.

...snart ser det ut så här på samma ställe...

Hoppsan, här har det varit "livat i holken" under vintern, hur ska några fåglar kunna bygga bo i en opp och ner vänd holk...

Bland allt det gråbruna vissnade gräset lyste en intensivt grön mosskudde upp mellan några stenar. Fastän det var kyligt och blåsigt, så var det full fart på fåglarna! Nu till veckoslutet ska vi få SOMMAR-värme hit, då kommer det att explodera i naturen och grönska, det som vi väntat på i flera veckor. Ni ska ha en fortsatt bra vecka!

torsdag 6 maj 2010

Änglar

Nu rusar tiden iväg sådär onormalt fort igen! Vi är redan en vecka in i maj och morsdag firar vi på söndag. Jag har sytt några änglar, två olika modeller, och så en kanin och "gonattängel". I morgon flyttar dom till nya hem...

Jag gör inte två lika "Tildor" när jag syr, tyget kan vara samma men detaljerna är alltid olika, jag vill att den som får tex. en ängel ska veta att hon är enda som har den ängel som just hon har fått.

Tyg med rosmönster passar bra till just en ros...Jag syr inte bladen som hör till mönstret på rosen, tycker dom försvinner och inte syns på en stor ängel, därför har jag lösa blad som jag syr fast på själva rosen.

Dom här änglarna finns i boken Tildas Landsted, köksängel.

Det är mycket pysslande innan man får volangen att sitta snyggt och hela övredelen till klänningen tar sin tid innan den är på plats.

...en klänning i rosa/grått, ibland hittar man perfekta tyg som passar till många olika saker och så köper jag bara en bit av det, varför tog jag inte mera när det fanns, nu är det så klart slut...

Liten kanin och en "Gonattängel". När jag tog det här kortet i kväll,( blev lite mörkt ), började jag fundera på hur många kaniner jag egentligen har sytt under dom här åren jag har hållit på med "Tilda", hmmm...MÅNGA kom jag fram till, och ändå tröttnar jag inte på dom! Nu ska jag ta en längre paus med mina Tildadockor, har blivit lite för mycket på sista tiden så jag behöver göra nåt annat emellanåt. Nu ska jag iväg till mitt andra nattskift, ta det lugnt i helgen och fara ut till sommarstugan! Ni ska ha ett riktigt skönt veckoslut, och tack för att ni vill besöka min blogg!