lördag 29 maj 2010

Ta sig tid

Ibland måste man ta sig tid att "inte orka". Jag har gjort det nu i ca. två veckor, tagit mig den tiden jag behöver för att "inte orka".

Jag har släpat mig till arbetet, lagat mat, tvättat kläder, allt det där som alla andra gör, för att man ska hålla sig "flytande" i vardagen.

Men sen har jag satt åt sidan allt "jag BORDE göra eller MÅSTE göra", tagit mig tid att "inte orka" så att jag sen orkar göra det jag "inte har orkat göra" just nu...låter det invecklat?...jaa, vem har sagt att livet är enkelt alla dagar?...

Ibland känns det som om allt var en enda röra, massor med trådar som ska redas upp, lappar i livet som ska ordnas och läggas på sin plats, eller helt enkelt kastas bort!

När man sen börjar få lite kraft att orka, efter man gett sig tid att "inte orka", kanske nystat upp nån tråd här och där och kastat bort en massa sönderklippta lappar, då kan man börja om på nåt nytt, nåt roligt, nåt som som man kanske har velat göra länge men som man inte har orkat med.

Ibland ska man vara snäll mot sig själv, ge sig tid att "inte orka", precis som jag har gjort den senaste tiden. Nån skulle säkert säga att jag har varit lat, men jag har varit väldigt aktiv med att fundera och planera olika saker under denna "inte orka"-period...

...en professor sa en gång:" att dagdrömma är att vara otroligt kreativ"...så ett gått råd från mig, ta er tid att dagdrömma och att ge er tid ibland att "inte orka".

18 kommentarer:

Lizzan sa...

Mycket kloka ord!!! Har givit mig själv en sån period senaste månaderna och jag tror att det börjar ge resultat, jag orkar lite mer igen....
Stor Kram Lizzan

annika sa...

Mycket bra skrivet. Lappat och lagat och repat upp....Ja du , så håller vi på. Det är klokt att ta sig en reflektionsrunda. Att komma fram till ett beslut är väldigt skönt och man känner att man får ny energi. Att fundera tar enormt mycket kraft...konstigt nog. Hoppas att du fått påfyllt i energiförrådet nu.
Kram annika

Marita sa...

tror alla har såna 'inte orka' periorder. Dåt är det bara att ta det lilla lugna.
varför inte bara titta på allt det fina handarbetsmaterial och vänta tills inspirationen kommer.Du har alltid så vackra tyger och band mm...spännande att se vad du lagar.
Sköt om dig!
~marita~

Creative Momone sa...

I vårt samhälle där man hela tiden ska prestera, prestera, är det viktigt att man lär sig att man inte alltid måste orka, för den skull är man inte lat! Jag har pauser nu som då för att orka med allt; jobb, hem, familj, vänner osv., så ska man ju orka och trivas med sig själv också.
Jag hoppas du har kunnat ladda batterierna och fått idéer.
Marianne ♥

Lyckoslanten sa...

Vackra bilder och mitt i prick skrivet! Jag förstår exakt vad du menar med varje ord du skriver! Har man jobbat för mycket förlorar man den kreativa lusten. Om jag tar mig igenom den kommande veckan, ska jag därefter ta mig den tid du just nu beskrivit. Njut helgen!

May Britt sa...

Du er ikke den eneste som har hatt det slik i det siste :) Jeg tror nok at vi skal ta oss tid til å ha slike "ikke-orker" perioder iblandt. For å lade opp med nye ideer og ork til å sette i gang igjen. Og ihvertfall ikke ha dårlig samvittighet for at vi gjør det.

Lappeklipp sa...

Så rätt, så rätt!!!!!!
Men av dina vackra foton får man en rejäl energikick. TACK!

Hantverkarglädje sa...

Nog bör någon puffa på oss alla att tänka efter ibland. Det är så lätt att köra på det samma spåret.
Läste i en tidning att man skall ge sig tid att bara slappa en tid varje år för allt har sin viloperiod. T.ex. växterna har ju också sin viloperiod.

Gugi sa...

Det var kloka ord! Jag dagdrömmer ofta, det ger mig ett slags inre lugn och kraft...

Ha en fin kommande vecka!

Kram Gugi

Ebbas änglar sa...

Så 'träffande'.....
Jag tror nog att ALLA kan känna igen sig i det du skriver. Bra att du är rädd om dig & 'stannar upp'. Inte alla som kan det.

Stor varm kram från mig!
//Malin

Monica sa...

Så viktiga ord du skriver och ta nu väl hand om dig och ladda batterierna ordentligt.
Jag har erfarenhet av att inte orka efter att jag var två månader sjukledig i lindrig utbrändhet förra hösten. Hann stanna upp i tid och ta mig tid att vila.

Njut av försommarfägringen!
Kram Monica

linéa sa...

Precis så är det och känns det! Du har satt de rätta orden på ett tillstånd även jag befinner mig i. (Hoppas nu bara att posten hjälper å inte stjälper). Dina fina bilder får ju inspirationen att ta fart, så nu skall jag ägna en stund åt kreativt dagdrömmeri. Var rädd om dig och ha en fin vecka.
:-=

lena sa...

Jag håller fullständigt med om vad du säger, jag köper professorns ord också. Fortsätt med det du orkar och har tid med, för det har jag börjat med för ett år sedan ungefär. Oj vad tiden blev roligare.
Lena

mamma lycklig sa...

Mycket tänkvärt. TACK
Kram Nettan

LisaMatilda sa...

Kloka ord! Tid till dagdrömmar och till att "bara" sitta ner och tänka måste finnas...

Livet på Vestergård sa...

Så klokt av dig att lyssna på kroppen! Ibland behöver man få vila för att orka igen.Snart, snart får jag dagar av vila :)
Ha det bra!

Nette Cecilia sa...

Bra gjort du har ju hunnit med mycket under din Tildavinter.Hälsn ny bloggare Nette

Agneta sa...

Tack för dina kloka ord! Det passar mig att läsa det i dag då jag själv är inne i en inte orka-period. Ett par veckor till, sen tror jag energin kommer igen.
Njut av vackra sommardagar och kreativa tankar! Ta hand om dig själv! Kram