måndag 29 november 2010

Flitiga Fingrar del 4

Som jag skrev i förra inlägget så har jag lagt mina "Tildor" på hyllan, för nu är kursen slut i Petalax. Det är Malax-Korsnäs Medborgarinstitut som ordnar dessa kurser. Gamla deltagare och nygamla deltagare dök upp i år också, nåja...gamla och gamla, jag menar ju så klart dom som varit med tidigare, inte gamla åldersmässigt förstås! Som vanligt är det full fart på dessa damer, några hade flera saker på gång så några arbeten var inte klara när jag tog kort och jag hann inte få med arbeten av tre deltagare, tyvärr. Här visar jag bilder på vad "Flitiga Fingrar" har gjort fem torsdagskvällar i höst.

Nu på morgonen hade vi -21,5 grader, brrr...Jag börjar min vecka med att arbeta nattskift, det passar mig bra, jag önskar er också en bra början på veckan!

fredag 26 november 2010

Lilla Jul

Nu knackar Lilla Jul på dörren! Vit snö täcker marken, -10 grader och blåsigt, så det är riktigt kallt ute. Här inne däremot är det varmt och skönt och jag har tänt första ljuset till 1:a Advent, hängt upp nya köksgardiner och ljusstaken lyser i fönstret.

Jag har tagit det ganska lugnt idag. Jag har hur mycket som helst som ska göras, som alla har den här tiden, men man måste slå på bromsen ibland och bara ta det lugnt...

I går var det sista kurskvällen jag hade i Petalax och jag har plockat upp mina Tilda-dockor på hyllan för den här gången. Jag ska visa bilder sen på alla fina saker alla har sytt.

Nu ska jag snart gå ut och tända lyktorna på trappan, göra mat och vänta på att nån kommer hem så vi får äta och så tror jag bestämt att det blir nåt gott att dricka till...sen ska jag fortsätta och ta det lugnt resten av kvällen!

Nasse har inte gjort nåt annat idag än legat längst in på en hylla i ett mört förråd och sovit! Han brukar göra så på vintern, sen kommer han fram halv 5-tiden, äter och går ut en stund, in igen och bara slöar hela kvällen, kattor är otroliga på att ta det lugnt...

Nu önskar jag alla en riktigt skön Lilla Jul / 1:a Advent och hoppas att alla får en lugn och stressfri adventstid fram till Jul.

tisdag 23 november 2010

Nisse Långben

När jag tittat runt bland mina favorit bloggar har jag sett att flera har gjort en lite annorlunda "Pyjamas Santa" utan rock, bara byxor och en halsduk runt halsen. Jag blev ju inspirerad att göra en liknande, så nu har jag tagit idéer till min tomte från olika bloggar och sytt ihop en ganska lång Nisse.

Jag förstorade upp mönstret så kroppen blev 80 cm, men när den blev stoppad och ihop sydd mäter den ca. 78 cm.

Luvan är ihop sydd med ansiktet som i sin tur är ihop sydd med kroppen. Det är alltså tre olika tyger som ska sys samman i exakta stora bitar så det stämmer överens med mönstret när man placerar det på tyget.

Den här tomten fick ett ganska lurvigt och tjockt garn till hår som man bara fäster utanpå sömmen mellan luva och ansikte, sen syr man små nystan på sidorna.

Jag brukar inte ändra på original Tilda-mönster, men nu tyckte jag att tomte skulle få en tumme så han kan hålla fast lyktan.

Jag är inte riktigt nöjd när knäleden började synas när tomten sitter, nästa tomte får sitt knä högre upp eller så får han längre byxor. Halsduken stickar man så lång man vill.

Tomte-Nissen har verkligen lååånga ben och sockorna är fastsydda med benen, likaså händerna med kroppen så det är bara byxorna och halsduken som är lösa delar på Nisse Långben.
"Lilla-Jul" börjar närma sig och jag har satt ut hinkar med vatten som jag hoppas hinner bli islyktor till inkommande helg, vi har -8,6 här så dom borde bli klara till lördag. I dag är det en bra dag för mig, jag ska in till stan och äta med mina arbetskamrater och så har jag fått paket på posten!! Ni ska också ha en bra dag!

tisdag 16 november 2010

Tomtar med katt

Tre "Santa" har äntligen blivit klara! Den sista tiden har det inte gått riktigt som jag har planerat, så det är bara att inse att många saker kommer att bli klara senare än vad jag har tänkt. Det är bara att ta en sak i taget, börjar man stressa blir det oftast "pannkaka" av allt och då är man tvungen att börja om från början...men tre tomtar har jag fått klara från min "ska-göra-lista"

Tomtarna är sydda efter mönster från en Tilda materialsats "Santa", ca 66-68 cm långa.

Julstrumpa, hjärta och en gås hänger på bandet som dom håller i händerna.

Ibland lyckas jag få ränderna att komma mittemot varandra som på dom här benen. Dekorsömmen på byxorna är sydd på maskin.

Som ni vet har vi en "kattpojke" i huset, så jag tyckte att han skulle få en "kattfröken" till sällskap, så värst intresserad av henne är han inte...

Jag hoppas ni får en bra början på veckan!

söndag 14 november 2010

Fars dag!

I dag gratulerar vi alla pappor! Här har båda barnen varit hemma, så det har varit en väldigt pratsam middag vi har haft. Jag vill också gratulera J. som blev pappa för tredje gången till en liten flicka i torsdags, grattis till hela familjen!!
För sju år sen fick Herr Käranån en speciell farsdagspresent, en liten rund ullig, gullig "sak" som från första sekund vände opp och ner på hela vår familj. "Saken" har än
nu familjen i sitt järngrepp och visar dagligen vem som bestämmer i vårt hus...här är "saken"...



Nasse i egen hög person..eller katt ska men väl säga...vilken farsdagspresent!!

tisdag 9 november 2010

Tänk om...

Två av mina laster är tyg och böcker. Jag har kommit så långt att jag ofta frågar mig, BEHÖVER jag det här tyget / boken eller VILL jag bara ha det...sen kan jag fundera på om det är BRA ATT HA nån gång i framtiden eller är det en sak som jag MÅSTE HA, bara i fall att...

I förra veckan slog "ha-begäret" sina klor i mig och det var ingen tvekan om att börja med några funderingar och frågor om att "behöva ha" eller inte, den här boksamlingen MÅSTE JAG BARA HA!!

En lite samlingsbox med fyra böcker, att jag redan har alla mönster som finns i boxen spelar ingen roll eller att det är bara är några axplock av alla mönster som denna författare har skapat spelar heller ingen roll, jag VILLE bara HA den lilla boxen!

Den kostade bara 10,75 €, frakfritt från England till min postlåda, bara att stoppa ner handen och dra upp, koka sig en kopp te, sätta sig ner och titta i böckerna...hmmm...som jag redan sett massor av gånger...men så himla roligt ändå...HÄR kan ni beställa den om ni vill.

Min andra last är ju tyger. Jag har väl några meter av det i mitt syrum och bestämde i våras att jag INTE skulle köpa mera tyg...nåja...gardinstyg räknas inte...inte heller tex. tyger som jag MÅSTE HA om jag får nån beställning av ett visst tyg eller färg...I förra veckan satt jag och "bläddrade" i tyger på "nätet" och Herr Käranån såg vad jag höll på med. Han säger då: nu ska du passa på att beställa tyger från USA för dollarn är billig nu jämfört med euron! Tror ni han behövde säga dom orden en gång till? som den kärleksfulla hustru jag är, gjorde jag precis vad han bad mig om!! Att det till på köpet var 50% rabatt på tyger därifrån jag beställde gjorde ju inte saken sämre!

Nu sitter jag här och väntar på att tyg ska dimpa ner i postlådan, det blir nog först nästa vecka det sker. Jag har också börjat fundera lite på vad som skulle hända om mitt tygförråd skulle bli oroväckande litet...Tänk om jag ändå skulle passa på att beställa LITE mera tyg...tänk om jag faktiskt BEHÖVER mera tyg... tänk om jag ser nåt som skulle vara BRA ATT HA... tänk om det är nåt som jag MÅSTE ha...Tänk om jag skulle ta och vara nöjd med det jag har i mina tyglådor...hmmm...det blir nog det sista "Tänk om" för den här gången!

fredag 5 november 2010

Tända ljus

Den här helgen tänder vi ljus för nära och kära som vi inte längre har bland oss. Jag har också tänt ett ljus för min far som gick bort för snart 20 år sen. Vi ska ta vara på varandra, respektera och ta hänsyn till varandra så länge vi får vara tillsammans med dom vi tycker om och, framför allt, inte glömma bort att säga det!


Jag önskar er alla en riktigt skön helg!