måndag 3 september 2012

Jag har sparat...

...lite sommar och hängt den på väggen. Jag tycker om hösten och dess färger men ändå vill jag ha lite sommar kvar. Jag var lite sent ute för de flesta vilda blommorna hade blommat över så jag samlade ihop de som fanns kvar för några veckor sen.


Nästa sommar ska jag byta ut blommorna och då får jag nya tavlor...


Först ska du samla växter, ta reda på först om växten är fridlyst så du inte går och plockar fel växt. Du behöver papper att sätta växten emellan och så satte jag några dagstidningar mellan varje "växtpapper" så det blir jämnare tryck när du pressar och så sugs fukten upp bättre. Jag bytte papper varannan dag i början, hade dem i press ca 2 veckor, beroende på hur tjocka och vätskefyllda växterna är. Ska du pressa blåa blommor så strö lite salt på så behåller blomman färgen, annars får man en grådaskig färg och det är inte alls vackert på tex. en blåklocka.


Jag har en gammal växtpress med ordentliga vingskruvar, den är från -60 talet när man var tvungen att pressa växter på sommarlovet, jag tror att alla mina syskon har använt denna press. På den tiden gjorde man ett riktigt herbarium och då skulle rötterna vara kvar på växten.


För att få extra tyngd sitter en katt (Tildas Hus) och en kanin (Påske med Tildas Venner) på pressen...nåja...kanske de sitter där bara för att de just då hade inget annat för sig...


När man gjorde herbarium i skolan skulle det stå på en speciell lapp vad växten hette både på svenska och latin, sen datum, växtplats där växten var plockad och så sitt eget namn. Nu är mina tavlor inget herbarium så det blev bara växtnamn på svenska och latin. Jag får ju hoppas att jag har rätt namn på växterna.


Tavlorna är 24 x 32, A4 ark passar in i ramen, jag köpte ett lite tjockare papper som inte var helt kritvitt och så satte jag fast växten med dubbelsidig tejp, jag prövade med genomskinlig tejp men den började ändå synas och det blev inte snyggt. 
Dagen började med regn men det har varit solsken och varmt hela eftermiddagen så jag och Nasse har suttit ute och njutit av det vackra vädret. Vi får njuta av sommaren här inne hela vintern när jag har den upphängd på väggen!

17 kommentarer:

Regina sa...

Ficaram lindos seus quadrinhos,lembrou o filme ¨Os Homens que não amavam as mulheres¨(Millennium),onde a neta manda pra o avô ,um quadro feito assim,na data de seu aniversario!!!
Um abraço^^

Så Vitt Jag Vet sa...

Verkligt vacker ochstiligt på din vägg.. Nog tror jag att man lärde sej massor förr då man samlade växter... Tyvärr hör jag till den generationen som inte mera samlade växter så kanske man nu skulle kunna pröva på att lära sej...
Jätte smakfull blev din vägg !
Kraam
Sanne

Livet på Vestergård sa...

Så vackert det blev med dina växttavlor!
Synd att mina väggar börjar vara fulla, annars skulle det varit en fin ide´ att ta efter :)
Kram Kicki

Pilar sa...

ej kompis, jag också vilja göra bilder med blommor, jag försöker att plocka upp dem på våren, men jag har verkligen haft dina bilder på hösten. Jag noterar lägga salt till blå blommor, du har rätt ofta blir grå. En kram och se dig snart. Bara förstå min svenska, jag använde Google Translator

Lyckoslanten sa...

Så fint! Min storasyster gjorde ett tjockt herbarium, men det var förbi med den traditionen för mig. Jag gör alltid växtpressar med eleverna som de sedan har nytta av i de högre årskurserna. Jag köpte en jättefin bok i sommar- "Humlans Herbarium". ♥

Vardag och flärd sa...

Tack för att du berättar hur man pressar växter! Vet att det finns en gammal växtpress i ett uthus här så jag ska plocka fram den, än går det att hitta växter att pressa.
Kram Eva

Dollandesign sa...

Ett vackert inlägg Du har gjort på Din blogg i dag, tycker jag. Det väckte många minnen. Tankar som jag inte tänkt på länge. Det var en angenäm känsla jag fick.

Dollandesign

Lilla Pysselvrån sa...

Så vackert!!! Får lite barndomsminnen då du visar pressade växter. Vilken fin gammal växtpress du har.

Ha det bäst! Kram, Erica

annika sa...

Härligt att det finns tid för växtpressning! Vackra fina tavlor som är så äkta. Då jag gick på Lärarutbildningen så hade de slutat att göra Herbarium.
Tur att katten och kaninen inte hade så mycket att göra de här dagarna :)

Kram
annika

Hantverkarglädje sa...

Det var riktigt trevliga tavlor, såna skulle jag gilla på min vägg.
Det där med att pressa växter, nästan så jag tycker det borde finnas ännu. Vet ej hur mycket de lär i skolan i dag om vår natur men jag har en känsla av att det är en hel del annat som gäller i dag.

Lisbet sa...

Jag har pressat växter jag också. Sen skulle vi kunna alla växters namn både på svenska o latin. Dessutom kunna familjenamnen. Värdefullt att kunna har jag alltid tyckt.
Ha så bra!

Sari sa...

Åh, vilka vackra tavlor du har gjort!
Vilket jobb; samla växterna, pressa dem, fixa med ramarna. Imponerande!
Kul att kika runt på din blogg igen!
Här hittar jag inspiration!
Kram Sari

ABily sa...

wonderful collection of dry plants, I also would like to make such nice decoration on the wall:)thx for visitng ang giving such a lovely comments.h&k

Jill sa...

VACKERT! Det ordet beskriver allt.

Gudrun sa...

Så vacker väggdekoration du skapat själv. Detta påminner mig nu om att jag gjorde så när jag var ung--för länge sen:-))
Ha en fin dag.
Kram Gudrun

Helene sa...

Va fint du har gjort !!
Kan man köpa dina änglar ??
Kram Helene.

Elzie sa...

Vad snyggt du gjort. Jättefina tavlor. Något herbarium behövde vi aldrig göra, kanske hade varit nyttigt så man lärt sig vad växterna heter!!
Hoppas du har en fin dag.
Kram Elzie