söndag 30 september 2012

Två Änglar

Nu har mina "Två Änglar" varit till fotografen. Den som tog kort har arbetat två nätter och är inte så pigg efter ett sånt skift så det blev många kort ihop satta till några få. Änglarna finns inte i nån Tilda-bok utan är en materialsats som inte Panduro säljer mera.


Jag är av den åsikten att när jag en gång börjar ta fram tyger, mönster, band osv. så kan jag lika bra göra flera stycken av en Tilda-figur så nu blev det sex stycken "Två Änglar"!


Änglarna har olika rockar i mönstret men jag har sytt alla med kant nere i fållen och i ärmarna, jag tycker de är finare men mycket mera arbete är det ju innan de är klara. jag har sytt i fleecetyg och ylletyg som inte fransar sig.


Dekorationerna är fastsatta med Vlisofix, det är ett limpapper som jag inte skulle klara mig utan när jag gör mina applikationer. Kransarna är gjorda i ett fiber material som man använder i blomsterdekorationer ( finns bl.a. på Minimani i olika färger )


Ekbladen på mössan ska man inte ha "limpappret" på utan bara sy fast dem på mössan med pärlor.


Det är mycket arbete och pyssel med dessa änglar, men när de är färdiga så är de en av de finaste änglar som Tone Finnanger har designat, tycker jag i alla fall. Jag tror det kommer att bli några till av dom...


...OM nu nån av er undrar hur det går med min kofta så kan jag meddela att nu har jag virkat 124 stycken rutor!! Nu är det bara 60 rutor kvar. Jag fäster varje tråd genast när en ruta är klar, för vem vill sitta och fästa 552 trådar på 184 rutor när de är klara...
September tar slut om några timmar och jag börjar Oktober ( min månad ) med två lediga dagar, det behöver jag efter att arbetat natt hela helgen! Ni ska må så gott och hoppas att ni får en bra start på den nya veckan och nya månaden. God Natt!!

tisdag 25 september 2012

Möten & Avsked

För ungefär åtta år sen kom en liten, smal, osäker och väldigt nervös studerande från Kina till vår avdelning på sjukhuset. Hon var bara 18 år, kom ensam till Finland, utan familj och skulle bli sjukskötare! Hon kunde några ord finska och svenska och pratade ganska dålig engelska och skulle göra en 8 veckor lång praktikperiod tillsammans med oss.


Vilken kulturchock denna flicka fick, vilken chock den finska kalla , snörika vintern var för henne, för att inte tala om maten, språket osv.


Med tiden började hennes engelska flyta på ganska bra och jag är imponerad av hur fort hon lärde sig finska ord ( finska språket har en svår grammatik ). Hon fick sommararbete på avdelningen, personal och patienter tyckte om henne, hon fick sin examen som sjukskötare och stannade i Finland och fick fortsätta arbeta på vår avdelning. Ingen av oss, varken hon eller vi kunde tro att hon skulle stanna så länge som åtta år!


Hon tyckte om att bada bastu, lärde sig simma och äta salmiak/lakrits. Hon tyckte det var förfärligt att man åt lever...hon var imponerad över att vi finska kvinnor är så självständiga och starka. Hon och jag pratade mycket om kultur, traditioner och skillnader i det kinesiska och finska samhället men vi pratade aldrig politik och religion...Hon blev en uppskattad arbetskamrat, en som man kunde lita på och det var alltid roligt att vara i arbete när hon var "boss" .


 Vi möter olika personer i våra liv som berör oss på olika sätt. Vissa berör oss negativt och tar en massa energi av oss, såna personer väljer jag bort ur mitt liv, men så kommer en person med blankt, långt, svart hår och pepparbruna ögon som berör mig ända in i mitt hjärtat och ända in i min själ och som jag alltid kommer att ha hos mig!


Nu efter åtta år är det dags för henne att fortsätta sitt liv hemma i Kina. Vi tog avsked av henne igår, och ni kan förstå att vi alla grät och kramade om henne. Hon lovade att komma tillbaka nån gång på besök. Jag saknar dig Song!

lördag 22 september 2012

Tomtar på rad

Jag har börjat sy jultomtar i september. Varje år kommer julen för tidigt känns det som, jag vill sy en massa och så inser jag att jag är alldeles för sent ute. Jag vet att jag kommer aldrig att sy allt som jag planerar till julen men jag tar ingen stress över det, jag syr det jag hinner. Två tomtegirlander i olika röda färger blev klara i början av veckan.


Naturfärgat linne i byxorna till de röda tomteluvorna är en fin färgkombination!


Jag glömde bort att sy dekorstygnen runt hjärtan och luvor innan jag monterade ihop girlanden, upptäckte det först när tomtarna var färdiga...nåja, jag fick dit dem sydda efter några väl valda ord över min glömska. Jag syr fast luvan med några stygn runt huvudet och i byxorna så hålls den fint på plats.


Ekbladen är i filttyg och fastlimmade med vlisofix under. Alla hjärtan är också applicerade med vlisofix och fastsydda med langettstygn runt.


Det finns troligen nån fler än jag som är besatt av band, spetsar och knappar, så om ni vill bara titta eller beställa fina band så finns det mycket av den sorten tex. här eller här. Jag syr också fast små genomskinliga ringar i de yttersta händerna i var sida så man kan sätta dit band för upphängning av tomtegirlanden.


Jaha, så var de klara till jul! Nästa vecka dyker det upp en hel rad med tomtar på stativ, det är jag helt säker på, för de är redan färdigsydda, ska bara besöka fotografen först.
Ni ska ha en trevlig helg!

måndag 17 september 2012

Påsar

Usch vilket väder vi har här idag! Regn, regn och så ytterligare några droppar regn på detta. Mycket hård vind/storm har dom lovat dessutom och igår varnade de för att vattenståndet här i Kvarken skulle stiga med ca 1 meter...ja,ja, hösten är här, den som jag tycker om, men den här sidan av hösten kan jag vara utan. Jag har börjat inse att det borde vara under 100 dagar kvar till JUL så nu är det många julprojekt på gång i syrummet.


När jag sydde doftvingarna kom jag på idén att sy dofthjärtan till jul, och det har jag gjort nu.


Alla hjärtan är sydda i tildatyger, vitt och vitt/rött randigt bomullstyg och spets i sömmen mellan de två olika tygerna. Jag har också sytt fast ett band att hänga upp hjärtat i.


Jag har sytt små organsapåsar som jag fyllde med "doftpulver" och satte in i hjärtanen. Jag hade först tänkt ha dem i papperspåsar men då ser man inte hur varje hjärta ser ut, så det blev cellofanpåsar, två doftljus i varje påse och tårtpapper fastbundet med ett snöre. 


Jag sydde mina hjärtan på samma sätt som doftvingarna ur boken Tildas Atelier, man viker in en kant i varje sida på tyget, sätter kanterna mot varandra så får man en söm mitt bak på hjärtat istället för i sidan. Det är lättare att få en finare form på hjärtat på detta sätt när man får sy ihop det mitt bak.


Om nån vill göra de här presentpåsar till Jul så kan det vara bra att förstärka de ut stansade hålen på påsen och tårtpappret med genomskinliga hålförstärkare så går inte pappret så lätt sönder.


Det här är kanske en lite annorlunda idé till en "gåbortpresent" till jul ( eller annars också ) den håller ju längre än blommor och choklad i alla fall!
Nu ska jag arbeta en natt till och i morgon kl:07:10 är jag ledig två dagar, så det kanske dyker upp nån tomte här på bloggen i slutet av veckan, vem vet...Ni ska ha en bra början på veckan och jag hoppas att ni har bättre väder än vad jag har!

onsdag 12 september 2012

Garn

För nån dag sen var jag till en affär där dom har massor av garn. Det finns ju garn att köpa på betydligt närmare håll, men det är alltid roligt att fara till nåt annat ställe och se nåt nytt. 


Det är många år sen jag har stickat en tröja eller kofta, jag sitter hellre framför symaskin. Nu var det så att jag såg en bild på en kofta och visste bara att den måste jag ha! 


Det blev en hel del sökande efter mönstret men till sist fick jag tag på det och det är jag jätteglad över! Nu var det bara att köpa garn!


Det ska virkas 184 !!!! st. små rutor i 7 olika färger, 4 x 4 cm, till övredelen och kant i ärmarna, sen är det bara att sticka resten av koftan i en färg! Alltså...varför ska jag alltid göra det svårt för mig, det kommer att ta hur länge som helst innan jag har koftan stickad, men jag tror den blir fin när den är klar. Jag har köpt Drops Alpaca och rutorna blir i mina färger, höstfärger och resten i beige.


Vi besökte på samma gång Kristinestad på väg hem och där köpte jag den här lite ovanliga ljuslyktan/landternan, kunde inte motstå den. Man kan aldrig få för många lyktor...


...och aldrig för många ljus, speciellt ett sånt här vackert ljushjärta, det kunde jag ju inte heller motstå. Nu är det bara att fortsätta virka mina små rutor om jag ska få koftan färdig nån gång.


Nasse börjar känna på sig att det är höst, han vill gärna ligga inne på dagarna nu och han vet alltid var den bästa platsen är och ni ser ju här vilka färger Nasse och jag tycker bäst om när det gäller tyger och garn. Han blev hela 9 år gammal i förra veckan. 
Ni ska ha det så bra!
P.S. TACK för alla trevliga kommentarer i mitt förra inlägg!

torsdag 6 september 2012

Funderingar

Nu har jag funderat! När jag säger dessa ord åt Herr Käranån ser han skräckslaget på mig och säger uppgivet: " näää, säg nu inte att du har funderat nu igen!" för då vet han att då ska han förverkliga mina funderingar genom extra arbete! Det kan vara allt från att göra träställningar till mina Tildaänglar till att bygga en terrass på gården. Till saken hör att han gärna förverkligar mina funderingar...Nu har jag funderat på nåt helt annat, som tex. att blogga och vad "tantvarning" egentligen är.


Jag har haft min blogg i 5 år, under denna tid har jag lärt mig en hel del om att använda en dator, när jag inte kan, har jag min dotter el. man som hjälper mig. Jag har fått en nytt intresse genom min blogg, att fotografera. Halva nöjet för mig att ha min blogg är att fotografera. Jag visar ju bara bilder på handarbete och lite annat, inga foton på personer om jag inte frågat lov, skriver inte ut namn före jag frågat o.s.v. Herr Käranån har en egen blogg där han har sitt namn utsatt men på min blogg är han alltid Herr Käranån.


När jag tar foton på tex. mina handarbeten, ser ni ju bara det som finns på bilden, såklart. Har ni sett på min blogg de där grå ulliga "dammråttorna" som växer till sig under soffan, har ni sett den där grå stigen på golvet som är upptrampad av små kattfötter från ytterdörren till köket har ni sett hur mitt finger ser ut när jag har dragit det över en bordsyta,( det bildas en grå fjunig "balk" på fingret ), neej...varför ska jag visa det när jag är ganska säker på att sånt har ni tillräckligt av själva därhemma! Jag själv besöker en massa bloggar för att drömma mig bort en stund bland vackra inredningsbilder och naturbilder. Nu menar jag ju inte att jag har några såna bilder men jag tycker bara om att fotografera på en amatörmässig nivå.


 Genom att besöka andra bloggar kan jag på några minuter fara ut i vilda världen och se hur nån har det i sitt hus i tex. USA, Brasilien, Australien och i Vasa! Fantastiskt! Jag stjäl idéer från andra bloggar till mina handarbeten och jag är jätteglad att nån stjäl från mig mina idéer! Det är ju ett bevis på att nån gillar det jag gör. Jag har fått många nya vänner genom min blogg, jag fick möjlighet att hålla "Tilda-kurser" genom min blogg. Jag har fått några förfrågningar om att förtjäna pengar på min blogg men det vill jag inte! Jag har ingen press på mig själv att skriva inlägg bara för den sakens skull utan jag skriver när jag vill visa vad jag sytt eller som nu vad jag har funderat på...


Så var det dethär om vad "tantvarning" egentligen är! Jag hörde en gång nån som sa att det är när man får en present inlindad i cellofan, ställer den i bokhyllan utan att ta bort cellofanet, då är jag ingen tant! Men är det "tantvarning" om man far in till stan bara för att köpa kaffe på specialpris ( 2 paket/hushåll ), men för att inte skämmas alltför mycket inför sig själv skyller på att det fattas lite saker i skåpet så jag tar kaffet på samma gång...till på köpet står jag där med kaffe paketen och funderar på att göra en till runda, men till en annan kassa så får jag  fyra kaffepaket lite billigare, för matpriserna har stigit katastrofalt i detta land...nu tror jag det osar "tantvarning"...eller är jag ekonomisk?...knappast med tanke på bensinpriset...


...eller är det "tantvarning" när "nån" helt impulsivt går och köper en CD-skiva med ett rockband, far hem och spelar den så tygbitarna fladdrar i hyllorna, ( CDn var på specialpris ) eller får för sig att kanske göra en liten tatuering...och till på köpet blir påhejad av sin man som anser att det har väl ingen annan med att göra..."nån" funderar på om det passar sig i den här åldern..."nån" kanske borde spela Lasse Stefanz istället för Nickelback...OM nu allt detta är "tantvarning" så är jag glad för att vara tant, så det så. Finns det nån kvar som orkat läsa allt detta så borde ni få pris i uthållighet!
Solen skiner och nu ska den här tanten ta en promenad och fundera vidare.

måndag 3 september 2012

Jag har sparat...

...lite sommar och hängt den på väggen. Jag tycker om hösten och dess färger men ändå vill jag ha lite sommar kvar. Jag var lite sent ute för de flesta vilda blommorna hade blommat över så jag samlade ihop de som fanns kvar för några veckor sen.


Nästa sommar ska jag byta ut blommorna och då får jag nya tavlor...


Först ska du samla växter, ta reda på först om växten är fridlyst så du inte går och plockar fel växt. Du behöver papper att sätta växten emellan och så satte jag några dagstidningar mellan varje "växtpapper" så det blir jämnare tryck när du pressar och så sugs fukten upp bättre. Jag bytte papper varannan dag i början, hade dem i press ca 2 veckor, beroende på hur tjocka och vätskefyllda växterna är. Ska du pressa blåa blommor så strö lite salt på så behåller blomman färgen, annars får man en grådaskig färg och det är inte alls vackert på tex. en blåklocka.


Jag har en gammal växtpress med ordentliga vingskruvar, den är från -60 talet när man var tvungen att pressa växter på sommarlovet, jag tror att alla mina syskon har använt denna press. På den tiden gjorde man ett riktigt herbarium och då skulle rötterna vara kvar på växten.


För att få extra tyngd sitter en katt (Tildas Hus) och en kanin (Påske med Tildas Venner) på pressen...nåja...kanske de sitter där bara för att de just då hade inget annat för sig...


När man gjorde herbarium i skolan skulle det stå på en speciell lapp vad växten hette både på svenska och latin, sen datum, växtplats där växten var plockad och så sitt eget namn. Nu är mina tavlor inget herbarium så det blev bara växtnamn på svenska och latin. Jag får ju hoppas att jag har rätt namn på växterna.


Tavlorna är 24 x 32, A4 ark passar in i ramen, jag köpte ett lite tjockare papper som inte var helt kritvitt och så satte jag fast växten med dubbelsidig tejp, jag prövade med genomskinlig tejp men den började ändå synas och det blev inte snyggt. 
Dagen började med regn men det har varit solsken och varmt hela eftermiddagen så jag och Nasse har suttit ute och njutit av det vackra vädret. Vi får njuta av sommaren här inne hela vintern när jag har den upphängd på väggen!