söndag 28 april 2013

Fortsättning...

...på: "Jag syr en Tilda". Det blev ett längre uppehåll än vad jag tänkte, men det är så ibland när en vecka går fort och det är fullt opp på jobbet...nåja, nu fortsätter jag med min docka.


Jag brukar sy fast öppningen i benet innan jag syr fast det i kroppen, det är lättare att få grepp om benet och enklare att sy fast. Ska det vara ett knä på benet så kom ihåg att stoppa vadd till markeringen, sy rakt över och fortsätt stoppa vadd. Jag brukar inte stoppa så mycket vadd längst ner i kroppen och uppe vid benen, det gör att dockan kan sitta bättre, är den hårt stoppad så går det helt enkelt inte att få dockan i vinkel.


Nu till kläderna: Fållen i kläderna går ju bra att sy på maskin, men är det tex. snäva ärmar kan det vara svårt att sy runt och då finns det "limband" och "limtråd" att sätta innanför fållen och pressa fast med strykjärn, håll en lite stund strykjärnet på plats så bandet hinner smälta och limma fast fållen. Kläderna syr man enligt beskrivningen i boken. Tilda -kläder sys inte som vanliga kläder så det är bäst att följa beskrivningen. Jag klipper jack i sömsmånen i ärmöppningen så formar sig ärmen sig bättre i fram-och bakstycket.
  Jag limmar fast sömsmånen mot avigsidan så ser det snyggare ut för det är svårt att få den ordentligt utpressad. Räta vinklar i sömmen klipper jag snett av så blir det inte så mycket tyg på insidan när man svänger det. Kragen syr man dubbel med en vändöppning, jag lägger mönstret ovanpå så får man rätt böj på kragen innan jag syr fast öppningen. Kom ihåg att stryka efter varje moment och när kläderna är klara. Stryk in alla fållar före du syr så går det mycket lättare att få raka sömmar.
 Håret: Man kan göra håret på många olika sätt. Här har jag broderat pannluggen med DMC-garn före jag placerar dit nålar och snurrar garnet runt dem. Jag syr fast håret med vanlig sytråd men ta INTE bort nålarna före du har sytt fast håret och speciellt inte vid "öronen", då får du börja om från början. Det finns som alltid bra beskrivning i böckerna.Till sist har jag gjort små nystan som jag sytt fast på sidorna. Ögon "stämplar" jag dit med textilfärg och så lite rouge på kinden från en stämpeldyna. Man kan ta läppstift eller vanligt rouge om man vill, pröva på en provbit av samma tyg som du har sytt dockan av innan du målar ansiktet direkt på dockan, speciellt om du använder tuschpennor, de kan flyta ut i tyget och ögonen kan bli som stjärnor.

 
 Snörningen på "stövlarna" sydde jag med DMC-garn och en liten val under armen är ett måste!!


Ja, så blev dockan helt plötsligt klar! Fin va?! Tyget till klänning och seglarjacka har jag köpt här.Nu har jag packat ner min docka i min egenhändigt tillverkade väska, den ska med ut till sommarstugan nästa helg, för då borde det vara isfritt ute till havs! Var annars passar en "Fiskejente" om inte ute vid sommarstugan! Ni ska ha en riktigt bra början på veckan...och jag, käranån...jag har ju ledigt hela veckan och lite till för den delen!

12 kommentarer:

IRINA sa...

Симпатичная Тильдочка!))

Dollandesign sa...

Det är så trevligt att se hur Din Tildadocka "växer fram". Din bildserie är underbar att titta på, tycker jag. Väskan som Du packade ner Din docka i är vacker att se!

Dollandesign

Peziperli sa...

It is a wonderful Tilda girl!
Greetings, Petra

mony bonekeira sa...

Quanta perfeição e delicadeza em seu trabalho, parabens a boneca ficou LINDA...

Livet på Vestergård sa...

Så fin, och så bra de matchar varandra Tilda och väskan!

intebaravitt sa...

Vilken fin beskrivning och vilket bra tips med limtråd! Det måste jag prova!!

Vardag och flärd sa...

Stort tack för vägledning, jag har skrivit ut och sparar den i mina Tildaböcker!
Ha en fin vecka!
Kram Eva

Tatkis sa...

Adorable Tilda doll! So elegant!

Hugs,
Tatyana

Tere.VC. sa...

Me encanta, muy bonita !!

Saludos

http://elmeutallertere.blogspot.com/

Agneta sa...

Tack för din beskrivning hur du syr Tilda! Den här är fin. Till sommaren ska jag försöka mig på att sy en Tilda också.

Sirpa sa...

Och samma på finska ;) olis niin kiva saada ohje myös suomenkielellä :) kun tuolla kääntäjällä kielen muuntaa suomeksi, niin tekstiä ei voi nauramatta lukea - senverran hupaisaa luettavaa se on. Että parempi vaan yrittää lukee tolla toisella kotimaisella ja katsella kuvista ( jotka muuten ovat tosi informatiivisia)
Hyvää Vappua sinulle sinne :)

Elzie sa...

Oj oj oj vad det ser enkelt ut när man kan en sak, haha. Här hade det fått stretas och påtas innan jag fått till en sån fin Tilda.
Hoppas du har en fin valborg.
Kram Elzie