fredag 19 oktober 2012

Sy med papper

Det var nån som undrade hur jag gör när jag syr med hjälp av papper och jag tänkte jag skulle försöka förklara hur jag gör. Nu är det här på mitt sätt och det finns säkert många av er som använder papper till applikationer osv. i olika lapptekniker.

 

Först så ritar jag av mönsterdelarna på ett specialpapper, Totally Stable eller så kan man också använda "kött/fisk-papper" som man kan köpa från sin närbutik tex.


Här har jag mönsterdelarna fastpressade på avigsidan av fleecetyget, kom ihåg att rita framstyckena spegelvända, det här är mönster på jackan till trädgårdsängeln ur boken Tildas Hus, kom också ihåg att lämna sömsmån mellan delarna. Klipp ut.


Nu är det bara att sätta ihop delarna och sy efter kanten på pappret.


Det är bara att dra bort pappersmönstret och använda på nytt! Blir det kvar ludd på pappret så skrapa bort det så fastnar det igen på tyget.


Jag använder textilfärg att doppa den blåa "grejen" i, längst ner till höger i bild, när jag gör ögonen. Tuschpennor har den egenskapen ett färgen flyter ut på tyget och så blir ögonen som stjärnor i stället för svarta prickar. Röda kinder gör jag med pensel och färg från stämpeldyna. Det är bäst att pröva på en provbit först att göra ögon och kinder så man ser hur det blir innan man målar på själva dockan. Håret är av olika krulliga garner och tjocklekar, jag har för det mesta ganska tunna garner till Tildahår. ( Ni får ursäkta att bilderna är lite suddiga ) Ha en skön helg! Jag tänker inte säga ett ord om vädret här för det blir bara en dyster läsning. 


Nasse hälsar också...

12 kommentarer:

Dollandesign sa...

Tack, för att vi får ta del av hur Du gör när Du syr med hjälp av papper. Det ser både roligt och pilligt ut! Jag har inte prövat ännu. Men vem vet, kanske i framtiden.

Dollandesign

Vardag och flärd sa...

Tack för att du berättar!
Krama Nasse!
Ha en fin helg!
Kram Eva

Hantverkarglädje sa...

Kan tipsa dig om en svart märkpenna för tyg som jag köper vid bokhandeln. Den kan man säkert märka ögon med eftersom pennspetsen är som en liten kula och det flyter inte ut. Denna penna använder jag när jag skriver på dynvar och det håller minsann i tvätten. Det står Laundry-Tec på den. Ha en trevlig helg.

The Rosegarden in Malevik sa...

Jisses vad du e duktig :)
å tack för fina tips....
å missa nu inte.....

S
A
T
U
R
D
A
Y

S
H
O
W

O
F
F

de e kul att vara med :)
VÄLKOMMEN
Håkan

Jojjo sa...

Tack för att du delar med dig av papperstipset! Måste skaffa sånt papper och testa.
Jag doppar den trubbiga änden på en vanlig metallknappnål i svart hobbyfärg och vips så har vi ögon! Röda kinder gör jag med tops och rouge. Mitt favorit garn till hår är teddy men det finns ju inte mer :(

Sari sa...

Tack snälla du för alla tips du delar med dig av!
Men jag måste ändå fråga:
vad gör papperet för nytta när du t.ex ska göra Tilda-kläder? Jag ritar bara av mönstren och syr....
Hm... känner mig lite dum, men jag fattar inte...
Jag har inte upptäckt detta med att måla ögon heller... Jag broderar ögon med sytråd... Lite pillrigt och dessutom tar det mer tid... Jag måste nog prova andra, kanske lite smidigare sätt, istället!
Ha det bra!
Kram Sari

Rafaellascreativa sa...

Tack för alla fina tips du delar med dig av , dina Tildor är så fina och dina quiltar med! Du är en stor inspirations källa!

Fröken Elsa sa...

Tack för tipset och hälsa tillbaka till fina Nasse! :)

Fröken Tindra sa...

Tack för beskrivningen!
Fin kissekatt på fotot.
Kram!

annika sa...

Tack för att du visar så tydligt. Jag har provat med papper till tjocka tyger och det är mycket bra.

annika

Sari sa...

Hej igen!
Tack för din förklaring. Nu förstår jag precis vitsen med papperet på tjocka tyger! Jag har ju själv tyckt att det är svårt att rita på t.ex fleecetyg. Att jag inte fattade det....!
Ha det bra!
Kram Sari

maetosh sa...

Thank you so much for sharing these tips. They are priceless.

You put so much love in all your work, it is simply lovely to read your blog.

Thank you again and keep creating!
XO
maetosh