onsdag 24 oktober 2012

Vitaminer

Det har ju regnat här flera veckor i sträck, solen har visat sig ytterst sällan men idag skiner den och det var + 7,8 grader kl.05:10 på morgonen! Jag fick vinterdäcken på min bil i går kväll, för till helgen ska det börja snöa. Vad vi också behöver under den mörka årstiden är vitaminer och en riktig "vitaminbomb" är havtorn.


Vilken intensiv och klar orange färg havtornsbären har! De innehåller många olika vitaminer, sura är de så man vill inte äta så många på en gång. Vi pressar bären direkt från kvisten med en specialpress gjord för detta och det hänger en flaska direkt under tratten så saften rinner genast ner i den.


 Senaste helg var vi ut till sommarstugan men ingen av oss kom på att ta bärpressen med, så det blev ingen saft men vi åt en hel del bär i stället. Nu har fåglarna troligen ätit upp allt på buskarna men de behöver också en hel del energi när de flyttar till sydligare länder.


Det finns många recept på vad man kan använda havtorn till, jag brukar koka kräm med jordgubbar i eller så göra en cheescake med havtorn. Det går bra att frysa ner saften som iskuber, då är det enkelt att ta en kub varje morgon för en daglig dos vitaminer. Man kan också göra likör på havtorn.


Vi ändrar till vintertid natten till söndag, en timme tillbaka...eller hur var det nu igen...jodå, trädgårdsmöblerna ska tillbaka in i  förrådet...I vilket fall som helst så är det idag två månader till julafton! Ha det så bra!

7 kommentarer:

Nette Cecilia sa...

Tänk vilken lång sommar vi haft ändå då vi kan börja med vintern på samma gång det blir vintertid.Havtornsbären gör ju sig vackra på bild också .Julförsäljningen har nog startat ,kram nette

Lyckoslanten sa...

Det där med två månader kvar till jul och möblerna tillbaka in har jag svårt att ta till mig när det gäller tid. Jag står med ett ben kvar i sommaren ännu mentalt. Men kommer snön får man acceptera läget.
Fin information om de orangefärgade och vitaminrika bären! ♥

Vardag och flärd sa...

Havtorn har jag planterat in i trädgården men ännu inte fått mer än några bär. Men jag vet var jag kan plocka, skulle behöva en bärpress.
Ha det fint i hösten!
Kram Eva

Sari sa...

Ja, tänk att det är två månader till jul....!
Havtorn har jag inte smakat någon gång, men det låter ju bra med alla vitaminer som vi behöver inför vintern.
Ikväll kom höstens/vinterns första snö hos oss!! Inga mängder, men det var lite vitt på altanen iallafall! Det kanske redan är borta...

Trevlig helg!
Kram Sari

carina sa...

Så nyttiga bär!! Vad bra att fåglarna får lite gott i sig också!

Gugis Pärlor sa...

Havtornsbären hör till höstens allra finaste bär och så är de ju så nyttiga också... Hoppas att de ger er massor med kraft och energi under årets mörkaste period!!!

Kram Gugi

Karin sa...

Godmorgon! Härliga foton på bär jag aldrig varken plockat eller smakat, Karin