fredag 27 januari 2012

Täcket

För snart två veckor sen fick jag klart mitt UFO-täcke: Tail Feathers av Natalie Lymar för Cinderberry Stitches. Jag hade problem med quiltningen, det blev mer och mer tyg överallt...ni vet, som när man gick i folkskolan ( = lågstadiet ) och fick en stor seg köttbit i munnen och tuggade och tuggade och den bara växte och växte och man visste inte vart man skulle ta vägen med den...


Jag hade sytt fast topp, vadd och bottentyg noga före, ca 15 cm mellan varje "stygnrad" på längden, bredden och tvärs över, så det var ordentligt på plats, men ändå blev det problem.

Nåja, nu är det klart efter mycket sprättande och sömmande och suck och stön och många konstiga ord som kom över mina läppar. Hade jag varit kvar i folkskolan hade det gått åt mycket tvål att tvätta min mun med...

Det smala kanten ytterst har jag sytt ihop av resterande remsor som blev över av "Jelly Roll":en som jag sydde täcket av. Det är en färdig skuren tygremsa på 2,5 inch x 44 inch och en Jelly Roll brukar innehålla en tygserie på ca 40 olika tyger.

När jag började med täcket, för ca två år sen, beställde jag samma tyg som var på mönstret för jag tyckte färgerna var så fina...jag läste inte så noga beskrivningen och hade inte så bra koll på vad Jelly Roll och Honey Bun var, ej heller så bra kollinch och centimeter. Matematik är inte min starka sida så jag beställde en jelly roll fast det skulle vara en Honey Bun som är bara 1,5" x 44"...alltså...jag måste skära bort på alla remsor 1"...det är att slösa med bra kvinnokraft...

På tal om folkskolan, jag hittade min gamla ryggsäck som jag hade när jag skidade till skolan på vintern. Den är ganska liten men välbehållen. Jag minns att jag bröt av en skida en morgon när jag var på väg till skolan, pappa lappade skidan med en metallbit...inte konstigt att det gick trögt ibland.

Den här "sparken" använder min man när han vinterfiskar, förresten, vet ni vad han gjorde i folkskolan? Jo, när det serverades köttsoppa med klimp i, han ville inte äta opp klimpen, smög han ner dem i byxfickan och slängde bort dem när han kom ut på rast...hmmm...numera äter han "klimpsoppa" med god aptit om nån bara skulle koka den...

Här ser ni en miniatyr av den stora sparken...

Tillbaka till täcket, det var meningen att det skulle handla om det i det här inlägget, men jag har liksom kommit in på några sidospår. Om ni vill följa med hur täcket har kommit till, kan ni gå in på sidan här till höger, klick på UFO:n under " På gång" så ser ni en annan bild av täcket.

Det blev att längre inlägg än vad jag menade, men jag tycker att mitt "Fjäder"-täcke blev jättefint och har tagit extra många foton av det. Natalie Lymar, som designat täcket, bor i Australien, där är det sommar nu, här hade vi -21 för nån dag sen...Jag tror inte hon tänkte sig att täcket skulle vara ute bland snö och kyla när hon ritade det, så det får vara den stora kontrasten mellan sommar och vinter! Vi får vänta på våren först, den är ju inte så långt borta egentligen. Ha nu en riktigt trivsam helg allihopa!

24 kommentarer:

evaj sa...

Säger bara oj.oj .oj....vilken quilt!!!Förstår den tagit tid att sy ,eftersom det är så mycket arbete nerlagt på den.
Men väl värd att vänta på...och gossa i!!!Kram till dej

Vardag och flärd sa...

Ditt täcke är underbart! Och du måste vara enormt duktig som har lyckats få det så fint. Det är ju många små bitar som ska passa och kanten runt är jättesnygg.
Ha en trivsam helg du också!
Kram Eva

Dovilė sa...

what a beauty!!!

Janne i Fagerlia sa...

Gratulerer såååå mye med det vakre arbeidet! Dette må du være kjempefornøyd med. Skjønner godt det ligger mange timer med jobbing bak dette prosjektet.

Vform sa...

Läser ditt trevliga inlägg med ett leende på läpparna :)
Ser din avbrutna lappade skida, din mans fickor full med klimpar, samt hur du kniper ihop för att inte skriva ut alla dom där orden ....
Härligt täcke blev det, trots strulet och allt arbete!
Ha en vinterskön helg, snart är våren och ljuset här :O)
KRAM!

Wenche sa...

Underbart vackert!

Kort og Søm sa...

Utrolig flott teppe!
Hilsen Fredrikke

Annelis hantverk sa...

Men vilket underbart täcke men förstår det har varit mycket jobb! Du får nog hänga det på väggen och bara beundra det. Så roligt du skriver om skoltiden, för så var det ju, gick skidan av så var de bara och lappa, det var inte bara att gå och köpa nytt då.
Ha en skön helg!

Nette Cecilia sa...

Duktiga du som kan åstadkomma sådana mästerverk ,kram o trevlig helg ,Nette

Louise sa...

Vilket handarbete!!! Förstår bra att det kom ett och annat konstigt ord över dina läppar ;)

eva sa...

Fantastiskt arbete!!! Det är otroligt vackert och vilket jobb du har lagt ned. Kontrasten sommar - vinter är helt underbar. Älskar dina "sidospår" de är helt underbara att läsa.
Ha en riktigt skön helg!
Kram

Hantverkarglädje sa...

Jisses så mycket jobb men skam den som ger sig. Det blev ju riktigt snyggt.

HegeT sa...

ÅÅåå, så utrolig lekkert teppe ditt ble..!!..
Kommer nok til å bli en koselig filt å krype under etter en tur ut i snøen...
Ofte blir de arbeidene vi strever mest med å få til, de vi blir mest glad i, etterhvert..

fredagshilsen
HegeT

Umm-Yara sa...

Härliga bilder på ett jättefint täcke! Mommos vantar passar bra in oxå :D

Anonym sa...

Oj ännu ett fint"knåpätäck"Hälsa herr kära nån att nog ska han få klimpan bara han orkar vänta tills i februari.

Lizzan sa...

Ohh så härlig quilten är!! Och jag tyckte om att läsa ditt inlägg med sina sidospår!!
Kram Lizzan

Lyckoslanten sa...

Vilket vackert och trevligt inlägg! Så fint täcket blev!
Undrar vad som skulle hända om man skulle tvätta barnens munnar med tvål... Det skulle löddra en hel del! ;o)
Njut av helg och täcke! ♥

Lappeklipp sa...

Håhhåjjajaa, vilket projekt du slutfört, all anledning att vara stolt. Kul med paralellerna till sega munsbitar i folkskolan, kommer ihåg liknande anekdoter ur egen barndom, kul nu, men inte då!
Finfint veckoslut önskar jag er!!!

The Rosegarden in Malevik sa...

Men söta du............säger bara woow :)
å missa nu inte,......

S
A
T
U
R
D
A
Y

S
H
O
W

O
F
F

de e kul att vara med :)
VÄLKOMMEN
Håkan

maja sa...

Vilket fint lapptäcke. Önskar att jag hade tålamod med att sy en jag med. Skulle behöva göra slut på lite tyger.

Jill sa...

Va härligt täcke och jag minns din ryggsäck. Så roligt att du har kvar den. Du är bara så himla otrolig på att sy. Öppna eget och gör det du kan. Det finns många därute som är som jag, kan inte sy alls. Hadé!/Jill

Junebacken! sa...

Wooooooow, vilket fint täcke..... Jag är nästan stum av beundran. Jag blev lite rädd när jag såg termos och allt på quilten och tänkte "hon tänker väl inte ha den som picknickfilt, det är den ju alldeles för fin för!" Jag brukar vanligtvis inte tycka att något är för fint för att användas men den här... den var bara för fin. =)

Tatkis sa...

Your quilt is so beautiful and sweet! And photos are fantastic!

Hugs,
Tatyana

Blogger sa...

BlueHost is one of the best hosting company for any hosting plans you might require.