söndag 3 juni 2012

Kattvänligt?

Att ha en långhårig katt som vi har innebär att det finns en massa katt hår överallt i huset, speciellt på våren när han byter från tjock vinterpäls till lite tunnare sommarpäls. Vår katt är en väldigt självständig katt och lägger sig precis där just han bestämmer var han vill ligga.


Jag har börjat otaliga gånger virka mormorsrutor i olika färger, olika tjocka garner och olika stora rutor till en pläd att ha tex. i soffan, men det har stannat vid några rutor och sen har jag bara stoppat in rutorna i skåpet. Med tanke på Nasse, som helst av allt vill ligga där jag inte vill att han ska ligga, köpte jag mörka färger på garnet till pläden så den inte skulle vara så ömtålig för en katt som säkert kommer att ta den som sin.


Jag hade några ljusare färger av garnet från tidigare och tyckte att lite ljust i mitten får det ju vara och så mörkt ytterst för då blir det ett större område som är mörkt när man syr/virkar ihop rutorna...garnet är "Schachenmayr, Fine Wool"...tunt, mjukt yllegarn.


Jag hade inte en tanke på att man får lov att virka ganska många varv för att få en bra storlek på rutan när man har så tunt garn som jag har köpt, garnet var ju på rea...För att få en pläd som man kan dra över sig när man lägger sig på soffan räknade jag ut att ca 130 st. rutor!!! ska jag virka...vad har jag nu ställt till med...igen...

  
Nåja, jag virkade en hög med rutor och kom helt plötsligt på att Nasse har vit och grå päls, alltså så syns allt hans hår genast han vänder sig på pläden när den blir i mörka färger. Jaha, vad gör jag nu då, jo, virkar ett varv vitt till runt varje ruta så blir pläden ljusare och rutorna större, vilket innebär att jag inte behöver virka 130 st. rutor utan kanske bara 125...


...men vad gör man inte för att få dela en mjuk, tunn virkad yllepläd i mormorsrutor med denna katt!!?

14 kommentarer:

Lycka är ~ Onnea on sa...

Tror nasse kommer bli så glad över att få gosa på din fina filt!
Mitt problem med mormorsrutefiltar är att de stannar upp då jag ska sätta ihop rutoerna..kan inte bestämma mig hur jag ska göra, sy eller virka. och hur jag då ska göra, ta bakre maskbågen eller båda..Så nu finns det flera halvfärdiga filtar liggande..eller det är ju tillsvidare bara rutor.

Annelis hantverk sa...

Åh så söt Nasse är i väntan på en varm och skön pläd i underbara färger! Tur att du gjorde ett varv till så blev det mindre med rutor :)
Lycka till!

Nette Cecilia sa...

Vackra färger på dina rutor ,nasse tycker säkert samma ,kramen Nette

Hantverkarglädje sa...

Ja men se du fann ju lösningen på det hela och säkert blir alla nöjda och glada, inte minst Nasse. Dessutom ser dina rutor riktigt vackra ut också. Lycka till.

Lilla Pysselvrån sa...

Du och Nasse kommer stormtrivas med din kommande filt, känner igen det där med katthår och självständiga katter... ;-)

Visst kan det kännas som ett "evighetsprojekt" med att göra en mormorsrutefilt, men det jag gillar med just mormorsrutor är de består av många små projekt som tillslut blir en helhet.. det är vägen som är mödan värd eller vad det heter.. gillar mycket dina färger, blir kanonfint!

Kram, Erica

annika sa...

Tror att du har en finsmakare till katt...att få ha en sån fin pläd :)
Förstår att det är trist med allt hår som han fäller.

Kram

Dedalina sa...

Cuánto hacía que no te visitaba!!! Feliz de recrearme en tu blog!!! Ah, los gatos, estos mininos que nos hacen gratos muchos momentos, pero que en otros nos vuelven locos con su pelos y sus manías. Un beso grande y nos seguimos viendo!!!._Silvia

Lizzan sa...

Vilken härlig kisse han är din Nasse! Och filten kommer att bli så härlig att få krypa in under!
Kram Lizzan

Lisbet sa...

Allt möjligt måste man tänka på, alla eventualiteter... Du verkar ha det under kontroll nu. Spännande att se hur den blir till slut, pläden!

Lyckoslanten sa...

En vacker mormorsrutepläd till en den sötaste katt! Kanske vi får se pläden sen när den är monterad... Ha det så gott i din pysselverkstad! ♥

Tant Gröns Lilla Bod sa...

Vi är nog flera som har några mormorsrutor liggande i vrårna, väntande på att bli till något skönt och vackert :). Lycka till med din filt!

Hälsar Maria

Livet på Vestergård sa...

Så fin din filt kommer att bli, och Nasse kommer säkert att gilla den också :)

Jill sa...

Jag vet hur det är att ha långhåriga katter. Jag har två! Och dom är precis där dom inte ska vara. Du får göra en gofilt till Nasse så kanske du får ha dina lappar ifred. Jag köpte en egen soffa till katterna så nu får jag ha min soffa för mig själv. :-D
Ha de gôtt/Jill

Unknown sa...

Wonderful Grannys LG. Ilona from Berlin