fredag 17 december 2010

Spår i snön

Jag trodde länge på tomten, jag gick i skolan och kunde inte förstå när mina kamrater sa att det är nån som klär ut sig! När jag till sist kom underfund med att det var sant blev jag så oerhört besviken, för jag ville ju tro att det fanns en tomte. Jag tror jag hade ganska livlig fantasi som barn, för visst såg jag väl nån mystisk figur som tittade fram bakom ett träd eller sten när jag var ute i skogen och skidade...för att inte tala om alla "Öjbergstroll" som jag har sett...

När jag var liten hade jultomten ingen röd dräkt med vita kanter, utan en gammal rock och en lika gammal mössa, stora stövlar och ...du milde tid så han såg ut i ansiktet...det var långt ifrån dagens snälla masker som tomten har.

Det är ju inte så konstigt att man blev mer eller mindre skräckslagen när man hörde hur han stampade av sig snön i farstun, bultade på dörren...och där stod HAN...jisses så hjärtat bankade!!

En jul glömmer jag aldrig, jag fick en gul dockvagn och en stor docka som låg i vagnen! Hur kunde tomten veta vad jag innerst inne önskade mig och som jag trodde att jag aldrig skulle få?! Min mamma hade skickat efter vagn och docka med en bekant som bodde i Sverige och kom hem på besök över jul, jag har kvar allt uppe på vinden.

Nu när vi går mot den mörkaste dagen på året och det är bara en vecka kvar till julafton så kommer dom, ja ni vet, dom små tomtenissarna som kikar in genom fönstret och ser om det finns några snälla människor! Ni tror väl inte att dom bara tittar på små barn om dom håller sig i skinnet, dom slänger säkert ett öga på nån gammal tant som sitter vid symaskinen och syr också.

Har ni inte sett spår i snön? Jag har sett spår av dom idag...fast jag måste ju medge att det liknar mera tomteNasse spår än tomtenisse spår i snön! Jag vet en som kan berätta om tomtar och troll och andra väsen och som kan måla dom precis som dom ser ut, jag vet för jag har ju sett dom, alla tomtar och troll i skogen...
Ha en bra 4:e Adventshelg, och se dig omkring, man vet inte vem som står bakom hörnet och kikar på dig!

12 kommentarer:

Anonym sa...

Jag håller med dig om att det var jätte spännande då Julbocken kom inklampandes,och nog är det ju lite spännande ännu också eller hur?

Maria sa...

Visst är ddet mysigt att tänka på hur man upplevde julen när man var barn. Jag har också sett spår i snön - tack för att du påminde mig om vem det är som gör dem.....

Annelis hantverk sa...

Jo det är sant, det fanns en riktigt tomte på den tiden. För precis som du beskriver det så var det i min lilla värld också. Så nu är jag inte ensam som trodde länge på tomten :)

Ingela sa...

Hej

Underbara minnen visst var spänningen total och alltid skulle man vara den som öppnade dörren för denna spännande och samtidigt skrämmande figur.

Ingela från Åhus

Nette Cecilia sa...

Jaaa nog var dom spännande barndomens jular ,jag har också en vagn o docka från Sverige , det var min pappa som var dit o köpte har jag hört berättas sen jag blev lite större.På den tiden gick det inte så stora båtar till Umeå som idag jag tror det var Korsholm 1 o 2 som gick på den tiden.Kram Nette

Gugis Pärlor sa...

Jag minns som igår hur enorm besvikelsen var att det inte fanns en tomte på riktigt... och innerst inne tror jag nog fortfarande ;O)

Kram Gugi

Lyckoslanten sa...

precis som du beskriver din barndomstomte, så såg även min ut1 Kommer ihåg hur länge man ville tro att det var på riktigt! ;o) Trevligt skrivet och fina bilder! H a en skön helg! ♥

Monica sa...

Min barndomstomte hade också en grå päls, röd mössa och en ful mask. Annat än dagens röda fina tomtar.
I våra trakter finns en gammal tradition om "PiiskanPaavo" som kommer den 21 på vintersolståndet hem till den som inte varit så snäll. Honom har jag aldrig sett, men nån skönhet lär han inte vara och så har han en riskvist med sig! :)
Ha en trevlig helg!

Lisbet sa...

Då jag gick i första klass blev jag mycket retad för att jag trodde på julgubben. Någon gång på tvåan kom jag till insikt om att det nog inte finns någon riktig julgubbe...
Men på något sätt vill jag nog hålla kvar tanken på en äkta julgubbe...
Ha en fin fjärde advent!

Anonym sa...

Vilka fina foton!!!! Har du stickat blomkrukan......så vacker! Tack för berättelsen!

Sari sa...

Ja, tänk vad spännande det var med jultomten när man var liten! Fina minnen du delar med dig av!
En riktigt God Jul önskar jag dig!
Kram Sari

LisaMatilda sa...

Fin närbild på julstjärnan!

Önskar dig en glad och god jul!