lördag 31 mars 2012

Sista paret ut!

Det ska väl vara en höna till Påsk och då behöver hon ha en gås som sällskap, tycker jag...De blev klara i början av veckan och nu tror jag inte det blir ett stygn till sytt före Påsk, men man vet ju aldrig...

Alla påsktildor är ur boken "Påske med Tildas venner", en av mina favoritböcker, när det handlar om handarbete alltså.


Hönans långa taniga ben...

...och gåsens breda tjocka fötter.

Jag fuskar med näbbarna! De ska egentligen sys ihop med "kroppstyget", men det är svårt att få sömmarna att passa ihop med varandra, då är det lättare att måla dem med textilfärg och då passar dom alltid perfekt ihop.

Så har då sista dagen i mars kommit och våren kom av sig helt här. Det har snöat och varit minusgrader men nu skiner solen, det finns hopp om att våren hittar tillbaka hit igen. Önskar er en fortsatt trevlig helg!

torsdag 29 mars 2012

Påskhäxor.

Nu är det bara en vecka kvar till Påsk! Tänk vad tiden ändå går snabbt, men det gör den ju alltid...Jag har hunnit med en hel del i alla fall under min ledighet och jag har sytt några påskhäxor som jag trodde jag inte skulle hinna göra.

Det är dom "snälla häxorna" ur Påske med Tildas venner. Dom ser alltid lika förvånade ut varje år när det närmar sig Påsk.

De har en riktigt lång "häxnäsa"...

I år sydde jag två häxor i svara tyger, men med pastellgul och rosa skjortor ser dom inte så farliga ut. Jag har sytt mina häxor oftast i bara ljusa tyger och pastellfärger.

Alla häxor har små söta gäss under armen med rosetter runt halsen som passar ihop med färgen på kläderna.

Här har vi en mulen dag, +4,6 grader och isen smälter i dammen för fullt. Tyvärr så dog våra tre största fiskar ( karpar) i vinter, men vi har många andra fiskar som har klarat sig. Nu väntar vi på att få sätta ut dem bara det blir varmare. Krokusen blommar i rabatten och Nasse har fullt opp med att vakta grannens kattor så dom inte kommer för nära hans trappa...med andra ord: det är VÅR! Ha en trevlig helg!

söndag 25 mars 2012

Finn Quilt dagar.

Så har jag då varit på mitt första Finn Quilt evenemang. Vilken helg det har varit. Jag är mycket imponerad av ledningsgruppen som ordnat allt detta! Två år har det planerats allt från utrymmen, mat, logi, program, arbetslistor för funktionärer, lotterier, möten, work-shops, var alla arbeten ska hänga och i vilken ordning och vilka som passar ihop, bjuda in försäljare, bordsreservering till middag osv. osv. L.K. har varit "spindeln i nätet" och jag tror hon är ganska slut, men nöjd, med denna helg i kväll. Vi har varit tre gillen som arbetat tillsammans för att ordna allt detta. Lappbiten från Jakobstad med omnejd har också varit med på utställningen med sin många, många fina arbeten. Jag har försökt att göra en kort sammanfattning av alla arbeten, tog över 150 st kort och det är en omöjlighet att visa alla arbeten, men här kommer det en hel del bilder från helgen som varit.

Ser ni katten i vänstra hörnet under Lappvärk 2006 ? ni kan väl aldrig gissa vem som gjort den bilden...

Varje block, som "rinner" nerför ledstången till vänster och höger, är olika lappgillens logon runtom i Finland som tillhör Finn Quilt, i mitten syns Lappbitens egna medlemmars block.

"Hav-Energi tema" och äldre arbeten...

Delar av Lappbitens utställning...

Detaljer...
...mera detaljer.

Det här sista kollaget av bilder är arbeten av en ung kvinna från St. Petersburg, tyvärr ser man ju inte hur otroligt vackra och detaljerade arbeten hon har gjort, mycket imponerande!


Hur ska man sammanfatta allt detta...jo...drygt 300 st kvinnor med ett gemensamt intresse...TYG! har träffats här i Vasa under två dagar. Jag har haft glädjen att vara en av dessa! Jag har träffat massor av trevliga människor, fått massor av ide´r, köpt några tygbitar som jag måste ha, ätit gott och fötterna värker, men vad gör det...för nu ska ni veta att det kliar i fingrarna att börja sätta saxen i mina tyger och börja sy...

torsdag 22 mars 2012

FQ Vaasa 2012

I morgon börjar det! Då ska vi ställa i ordning med "Finn Quilts dagarna" här i Vasa. Det blir utställning av arbeten i lappteknik i teman: Havet och Energi, sen är det också utställning av äldre arbeten som har det där lilla extra.

Vi är tre gillen här i stan, två finskspråkiga och en svenskspråkig, "Lappvärk" som jag tillhör, som ordnat detta evenemang. Vi har sytt minst 10 väskor var att dela ut till medlemmar med info- och reklam i, sen tema-arbeten, lotterivinster, jo-jon till servettringar osv., osv.

Jag ska fungera bl.a. som vakt vid utställningen, om det innebär att jag ska ha en skottsäker väst på mig och batong i handen och slå alla på fingrarna som rör textilierna vet jag inte, men jag tror att jag hellre bara pratar och tar hand om besökarna så gott jag kan...

Jag, och alla som deltar och arbetet med det här evenemanget, ser framemot helgen, det ska bli roligt! Lördag är för Finn-Quilts medlemmar, det blir årsmöte på eftermiddagen och sen på kvällen blir det middag för medlemmarna på ett stort hotell här i stan.

Söndag 25. mars är det öppet för allmänheten från kl:12:00 - 15:00, Vasa Yrkesinstitut, Krutkällarvägen 2, Vasa ( där Kvinnornas Julmässa ordnas ). NI ÄR ALLA HJÄRTLIGT VÄLKOMNA! Det blir försäljning av olika saker, lotterier och mycket mer, men framför allt kommer det att vara fullt med trevliga människor att prata handarbete med. Jag kommer att få en riktigt trevlig helg och jag hoppas att ni också får det!

söndag 18 mars 2012

Vår-Kaniner

Här kommer våren med stormsteg, solen skiner, snön smälter och nu har nåt grönt kommit upp ur jorden i blomrabatten på södra gaveln av huset! Några "våriga" kaniner har också kommit till här inne...

...det blev ett helt gäng med färgglada kaniner.


Orange, rosa, blå och ljusgröna små jackor i fleecetyg. Bomullstyg i matchande färger på hjärtan och foder i öronen...det bästa jag vet är att plocka och "bläddra" i mina tyger och försöka få till en bra färgskala som passar ihop...

Det är lika roligt att plocka i alla knappar som jag har i mina burkar och att hitta just den knappen jag vill ha just då, kan ta tid...

Kroppen har jag också sytt i fleecetyg, det mjukt och följsamt att arbeta med och så finns det i ganska många olika färger.

Jag har ris i botten av kaninen så den står stadigt och fyller upp med vadd, sen syr man fast svansen som stöd så den kan stå mera rakt, annars lutar den bakåt.

En rosett i örat är ett "måste" på dessa kaniner, eller vad tycker ni...Mina vår-kaniner hölls inte inne så länge utan har skuttat iväg ut i solskenet, så nu ska jag sy några till! Jag hoppas på fortsatt vackert vårväder, mycket sol och värme och så ska jag följa med vad det är som har kommit upp i rabatten. Ha en bra början på veckan alla ni som tittar in!

tisdag 13 mars 2012

Hjärtan

Nu väntar jag bara på att veckan ska ta slut, inte bara för att jag har veckoslutet ledigt, utan därpå följer TVÅ VECKOR LEDIGHET! Vad jag ska göra då? Jaa...sy, promenera, koppla av och så är jag ju tvungen att ta fram den arma dammtrasan...för att inte tala om vad jag borde göra åt fönstren. Det är härligt med solsken, bara man inte tittar ut genom mina fönster...

Det är mycket trevligare att titta på hjärtan med kaniner och små hjärtan på! De här hjärtanen är ur boken "Påske med Tildas Venner". Det börjar ju närma sig Påsk och jag har som vanligt en massa planer på vad jag vill sy före det.

Jag har en hel del olika brodyrsömmar på min maskin, men jag använder oftast den här sömmen. Jag tycker den är fin i sin enkelhet och passar lite över allt. Det är alltid svårt att få en brodyrsöm att stämma på ett hjärta. Jag brukar börja i spetsen nederst med att sy några stygn raksöm, sen brodyr runt och avslutar med några stygn raksöm, då blir det en ganska bra avslutning.

Gult är en färg som jag sällan använder, men till Påsk kommer mina gula tyger fram och ett gult hjärta sydde jag på samma gång som dom andra. Jag har alltid limtyg på avigsidan när jag syr hjärtan, de får bättre form men ändå tycker jag det är svårt att få en fin form på dem. Kaninen är fastsydd med langettstygn.

Mina syplaner inför Påsk är mera hjärtan, häxor, kaniner o.s.v. och jag inser redan nu att det är alldeles för höga förväntningar att jag ska hinna med nåt sånt, men det blir vad det blir. Jag ska först och främst bara vara ledig.

Jag ser också framemot att få delta i Finn Quilts möte här i stan 24.3-25.3.-12, det är vid Yrkesinstitutet (heter det så?) Krutkällarvägen 2, det ska bli roligt att vara funktionär och träffa en massa folk. Det blir utställning av olika arbeten med teman: Hav och Energi, work-shops, försäljning + en massa annat. Jag är lite osäker på när det är öppet för allmänheten men jag hoppas att det kommer information om det i nån tidning så småningom.
Här är det full fart på snösmältningen, solen skiner och för mig väntar kvällsjobb, ha en fortsatt bra vecka!

tisdag 6 mars 2012

Pastell

Tillbaka till mina egna färger som jag tycker om att sy i, pasteller. Dom sista vinsterna är inslagna i cellofan och levererade. Det är mugg/glasunderlägg som jag sydde på hösten.

Jag har klippt ut bilderna i en panel och sytt runt med tyger som hör till samma serie.

Det blev fyra underlägg i varje förpackning, 20 st allt som allt.

Gröna, blåa, gula och dubbelt rosa. Panelen har motiv med muffins, tårtor, kaffe/choklad, småkakor, tygerna har körsbär, små muffins, bollar och kalas-tema i pastellfärger.

Garnen har jag haft i skåpet länge och än kan jag inte bestämma vad jag ska göra av dem, kanske blir det mormorsrutor...

En gammal kaffekopp med rosor och prästkragar hör väl ihop med ett riktigt kafferep, med sju sorters kakor...

Här har vi strålande solsken, men nu på morgonen var det hela -19,9 grader här! Nu är vi uppe i noll grader. Det är ju den tiden på året när nätterna är kalla och dagarna är soliga och varma. Nu ska jag sätta mig på trappan och njuta av solen och en mugg med kaffe, utan sju kakor! Ha det så bra!